Възможно е новата учебна година да започне няколко дни по-рано - на 10 септември. В момента се обсъжда тази идея, като целта е да има една седмица повече за затвърждаване на материала чрез извънкласни и извънучилищни форми. За да се промени с още повече дни датата на първия учебен ден, то трябва да се направят промени в закона. Така че, на този етап е възможен по-скоро този вариант.

Това коментира   председателят на Синдиката на българските учители – Янка Такева пред Нова. Според нея ще има и дължаване на учебната година.

„То ще бъде за децата и учениците, които имат затруднения при усвояването на материала. Според мен такова удължаване трябва да има за всички от 1-ви до 4-ти клас, защото така облекчаваме родителите да бъдат спокойни за 2 седмици през лятото”, каза още тя.

По думите й има недостиг на учители в страната.

„Той обаче, е като безработицата - трябва да се поддържа, за да може да има интерес и търсене на работни места. Около 1 000 учители се търсят всяка година в системата и всяка година тя се комплектова с необходимия недостиг. Така че той може би е полезен”, коментира Такева.

„С увеличението на заплатите от 1 януари 2021 г. средната заплата на педагогическия персонал е 1 774 лв., а на непедагогическия - 943 лв. В условията на пандемията не оставихме нито един човек на борсата", посочи тя.