Нов подход ще бъде въведен в намирането на болни от коронавирус у нас, обяви премиерът Бойко Борисов.  Големият спор – бързите тестове е решен, като те ще влязат в употреба. Макар и нетолкова надеждни те ще влязат в употреба, за да изградят математически модел.

В момента системата е т.нар. „чук и танц” – чук на кривата на нарастване, но танц със заразата – по-дългото й задържане.  Това в полезно здравето, но вредно за икономиката, каза Борисов.

1000 бързи теста ще бъдат направени на няколко рискови групи - полицаи, шофьори на линейки, служители в градския транспорт. С тези тестове,  които са кръвни и дават резултати за 10 минути , ще покажат редица неща, нужни за математическите модели, обясни Борисов. Той обясни, че именно полицаите по КПП-та са най-рискови в момента.

„Ще видим колко имат антитела – колко са прекарали болестта без да знаят, колко я карат… След седмица ще направят на същите групи пак такива тестове. Така статистиката ще ни каже, след колко време е пикът и платото”, обясни Борисов. Той допълни, че за да няма спекула всички тези бързи тестове са налични и са дарени.

Премиерът каза, че чака 1 млн. теста от общата поръчка на ЕС. По думите му те са нужни, тъй като след пика на болестта на ден ще се правят по 20 000 – 30 000 теста на ден. Но сега бързите, ще са нужни за математически модел.

Ген. проф. Венцислав Мутафчийски заяви, че до този момент има само един начин за установяване на коронавирус и той се прави в България през референтните лаборатории. Въпросните бързи тестове ще се правят за съвсем друга цел – колко души са прекарали болестта и са изградили антитела. С тях ще може да се установят математическите и статистическите модели.