Защо Министерство на културата и НИНКН не желаят да спасят първия български киносалон, кога най-сетне емблематичната сграда в стил сецесион на най-старото ни кино ще бъде обявена за паметник на културата от национално значение, питат от сдружение „Кинопамет".

Сградата на кино "Модерен театър" се намира на столичния булевард "Княгиня Мария Луиза" № 26 и от години е в окаяно състояние. Киносалонът отваря врати през далечната 1908 г.

Към момента киното е паметник на културата от "местно значение". От "Кинопамет" настояват то да бъде прекатегоризирано от  в "национално значение".

За съжаление собствениците на уникалната сграда в стил виенски сецесион, построена през 1907 г. по планове на арх. Димитър Начев, не полагат грижи за поддръжката й, а като резултат олющената й червена фасада се рони и мазилката пада на парчета, създавайки сериозен риск за преминаващите по тротоара, отбелязват още от сдружението.

Смяната на статута на "Модерен театър" ще предпази сградата на първото българско кино и от потенциалната заплаха тя да бъде изтърбушена и набързо превърната в хипермаркет без паркоместа по примера на случилото се със столичното кино „Европа палас" на ул. "Алабин" 35, изтъкват от неправителствената организация. 

Аварийното и опасно състояние на знаковата сграда налага министър Боил Банов на основание чл.12, ал.4, т.2 от Закона за културното наследство в най-кратки срокове да предложи и с решение на Министерски съвет сегашният собственик на "Модерен театър" да бъде обезщетен с равностоен имот – частна държавна собственост, или с право на строеж върху друг имот - частна държавна собственост.

По нататъшното стопанисване и управление на имота на бул."Мария Луиза"№ 26 следва да се възложи на Изпълнителна агенция „Национален филмов център" или на Българска национална филмотека, а средствата за реставрация на така ценната и важна за историята на българското кино и българската духовност сграда, в която се е намирало и първото у нас звукозаписно студио, където са се създавали записите на Аспарух Лешников, могат да се осигурят по европейски програми, изтъкват от гражданското сдружение.