Делото срещу Йоан Матев, по-известно като „Убийството в Борисовата градина“, продължава с разпити на свидетели. От съученици на подсъдимия, през директорката, която направила опит да прикрие ученика, чак до продавачката в магазина за плод и зеленчук в квартала на Матев. Свидетелите по делото за намушкания смъртоносно 16-годишен Георги Игнатов са над сто, някои от тях все още не са намерени, а най-основният отказа да опетни името на брат си, въпреки че именно той изигра ключова роля, за да може разследващите да стигнат до следи, уличаващи Йоан.

През май месец миналата година Марсел Матев, по-малък брат на подсъдимия, се възползва от правото си да не дава показания срещу батко си Йоан пред Софийски градски съд. Именно Марсел обаче показа на разследващите къде се намира ножа, с който е извършено убийството на Георги в Борисовата градина. Въпреки че по ножа не бяха намерени никакви биологични следи експертиза констатира, че хладното оръжие има същите характеристики, като прободната рана в тялото на убитото момче.

На 2 юни 2015 година убийството на ученика Георги Игнатов шокира столичани и породи много въпроси. Сигнал на 112 подава приятелката му Лора Крашевска, на която наръганото момче се обадило веднага след случилото се. Двамата имали уговорка да се видят на определено място в парка, заедно с приятели. Лора намерила момчето на една от пейките в района, обляно в кръв и с рана от нож. По-късно по време на делото и при преслушване на позвъняването до 112 се оказва, че спешният номер е набран от телефона на Лора, но човекът подал сигнала се представя за Ангел.

Дълго време разследващите нямаха яснота кой би могъл да извърши нападението над ученика. Имаше съмнения, че мотивът за убийството е любовен триъгълник или просто ревност. Причината беше, че известно време преди Георги да бъде наръган, момчето имало конфликт със стученик на приятелката си.

Жоро го помолил да не си качва снимки с Лора и така между двамата се породил конфликт. По-късно обаче стана ясно, че заподозряното момче има алиби и нищо не сочи той да има вина за случилото се. Разпространиха се кадри от камерите в Борисовата градина, на които се вижда момче, облечено с дънки, суичър и сини маратонки, което носи раница на гърба си и тича на излизане от парка.

По време на съдебния процес се оказа, че много хора са разпознали именно Йоан Матев на записите от камерите, но никой не е подал сигнал в полицията цяла година и половина след убийството.  

По делото срещу Йоан Матев до момента разпитани бяха група младежи, някои още непълнолетни - съученици, треньори и познати от тениса на подсъдимия, които по абсолютно категоричен начин са заявили пред досъдебното производство кой е "самотният бегач" от видеата от Борисовата градина.

 Това обаче се случило при разпитите чак в първите дни на декември 2016 г. , което е 18 месеца, след като МВР разпространи кадрите, заснети в близост до парка.

След като Марсел Матев отказа да свидетелства пред съда, неговите показания отпаднаха. Масово в обществото се заговори, че по този начин срещу подсъдимия няма никакви доказателства. Това обаче не е точно така.

Свидетелките  София Странджева и Надя Георгиева например , твърдят, че са видели Йоан, който се миел на чешмите в тоалетната в училището на 2 юни 2015 година, след като преди това не е посетил учебните занятия - според множество показания.

И двете момичета твърдят, че поне 3 учителки освен директорката са знаели и обсъждали, че момчето от видеото е именно Йоан.

 От показанията им стана ясно, че всъщност голяма част от учениците и преподавателите в училището са коментирали, че на видеозаписите е Матев, но това било просто обществена тайна, която всички пазели, докато не дошъл момента, в който същите хора били разпитани пред разследващите.

Според София учителките по немски, английски и български език са били наясно и са обсъжали на глас кой е на видеото. Двете заявяват пред разследващите, че именно в час по английски влязла директорката Василка Николова и казала Йоан да й даде извинителна бележка за съответната дата.

Според показанията на двете момичета в частното училище, в което учел Йоан не се искали извинителни бележки. Това била причината на всички да им направи впечатление какви действия е предприела Николова и още повече, че става въпрос за датата 2 юни.

Георги Мирчев пък е момче, което е тормозено от двамата братя Матеви известно време преди убийството. Според показания по делото Йоан и Марсел дори са му откраднали телефона. Мирчев също изрази предположения, че на видеозаписът е Йоан, като твърди, че го е разпознал по-скоро по движенията на тялото му и по походката.

„Мога да кажа, че на записите все едно гледам Йоан Матев. Прилича не само в лицето, но и на цялата визия, походка и облекло. По скованите движения на ръцете и леко приведената му глава", обясни пред съда Мирчев.

Освен това той допълни, че след убийството Марсел е бил много умълчан, което не било типично за него, тъй като обикновено се държал нахакано и нагло със заобикалящите го хора.

  Сред разпитаните са и други съученици на Йоан, които твърдят, че Матев имал характерно придърпване на панталоните нагоре, когато тича или бърза. Освен това пъчи гърди и движи ръцете си „сковано и нескопосно“.

 Относно сините маратонки, с които е момчето от видеозаписите пък повечето свидетели споменават, че подобни обувки е имал братът на Йоан – Марсел. Не е ясно дали двамата са си разменили маратонките в същия ден и дали са имали подобни навици.

Сред доказателства по делото е и фактът, че след 2 юни Марсел анулирал акунта си във фейсбук, а Йоан пък предприел сериозни промени в своя.

Абсолютно категоричен кой е на видеата от камерите беше и бившият съотборник и треньор на Марсел - Любомир Лещански.  

„В момента, в който влязох в СДВР, видях постер с негова снимка и почти веднага го разпознах“ заяси при разпита си пред съда Лещански.

Всъщност освен Марсел ключов свидетел е и Стефания Коларова. Тя също е била съученичка на двамата братя в частната гимназия „Езиков свят“. Коларова намерила във фейсбук близък приятел на убития Георги, както и тогавашната му приятелка Лора Крашевска. Стефания разказала на двамата младежи какво се говори в училището, както и всички по-горе изброени факти. Споделила и че директорката на училището е забранила да се говори по тази тема. Момичето обаче показало навързаните факти и така те били предадени в полицията, където разследващите получили „просветление“.

Така над 4 години все още няма осъден за убийството на Георги. По време на процеса се установи, че едно е сигурно - разследващите са допуснали поредица от грешки и твърде много хора са мълчали за информация, която е била от голямо значение. 

Днес разпитите по делото продължават, а родителите и близките на Георги Игнатов се надяват виновният за убийството на синът им да си получи заслуженото. 

Ако в крайна сметка Йоан Матев бъде признат за виновен, ще получи присъда между 5 и 12 години, тъй като по време на убийството той е бил непълнолетен. Освен това ще бъде приспаднат и срокът, в който подсъдимият се намира зад решетките, тоест над две години.