На 10 и 11 май в Будапеща се проведе европейският финал на кулинарните "Оскари" "Бокюз д'Ор" 2016 в Будапеща. За трети път България участва в престижното готварско състезание. Шеф Антонио Иванов е само на 23 години, а неговият коми-шеф Симеон Николов едва на 20. Двамата се наредиха сред кулинарния елит на Европа. Шеф Андре Токев, част от журито, сподели пред "Стандарт", че участието на България във финалите може да се счита за победа. "Двамата заеха 20-о място, но самото им представяне единствено може да ни радва. Ние с всички сили се подготвихме за събитието, а дори и отвъд тях", каза още Токев.
Състезанието
Нашата кулинарна чест защитиха българският шеф-готвач Антонио Иванов и неговият коми-шеф Симеон Николов. В подготовката им ги ръководеше един от най-изтъкнатите майстори на добрата храна в страната ни, шеф Димо Димов. За да се явят на европейските кулинарни "Оскари", двамата пребориха конкуренцията на родна почва миналата година с "Пиле с пълнеж от спанак, полента с два вкуса с чипс от прошуто и тапиока, дюксел от диви гъби с парфюм от гъши дроб и сос мадейра" и "Калкан с равиола от оризово тесто с пълнеж от рак, конфитиран картоф със сметанов мус и черен хайвер, велоте от стриди и печено цвекло със супа от краставици и маринован синап". Четири месеца са посветили надарените с фино небце младежи на подготовката си за Будапеща. "Уменията и успехът на кандидата и създадената от него концепция, претворена в ястията, формират едва 40% от резултата. Останалите 60% идват от цял комплекс от фактори: традициите в кулинарната култура на държавата, нормите за участие в това състезание и цялостното излъчване и присъствие на отбора", споделя треньорът им шеф Димов. Самото класиране на страната ни е огромен успех. Нашите готвачи са предпочетени пред тези от държави със силни кулинарни традиции като Чехия, Полша, Сърбия и Гърция. "Важно е самото участие, защото това е шампионската лига във висшата кухня", твърди шеф Димов. И допълва: "Там се представят най-новите тенденциите в световната висша кухня. Това, което е представено в Будапеща, ще бъде след три години във "fine dining" ресторантите, а едва след десет години - в чиниите на хората. Като концепции, техники и стилове това е най-напредничавото състезание в света на кулинарията. Освен това то е и най-трудното. Българските кулинарни отбори и шеф-готвачи имат над 50 медала от кулинарни олимпиади и световни шампионати." Антонио е нещо като детето чудо в кулинарията. Едва 23-годишен той вече има 7 години опит зад гърба си като готвач. Към ястията се отнася като към лабораторни упражнения - с изключителен респект, внимание и професионализъм. Обича да смесва различни типове кухня и никога не се осланя само на рецептите. Ползва ги като основа, която да доразвие до неузнаваемост. Завършва Софийска професионална гимназия по туризъм. Работил е при шеф Джун Йошида, при шеф Сидония Радева, а голям професионален тласък получава в ресторанта на шеф Ивайло Петков. Вероника Пунчева, управител на МЕТРО България, с чиято подкрепа Антонио и Симеон участва в "Бокюч д'Ор", споделя, че кулинарната сцена в България се е развила много интензивно през последните години. "Вярваме в младите български таланти и затова сме отново тук, на най-важното състезание в света. Тук те не само се представят, но имат възможност и да черпят директно от извора нови техники, презентации, идеи."
Победителят
Tази година златният медал отиде при домакините на събитието. Унгарският готвач Тамаш Сел и неговият отбор впечатлиха журито с еленски бут, грилован на скара с дървени въглища с унгарски подправки, гъби и пушена свинска мас. Второто му ястие бе чига с лангустини, мариновани семена от чесън и кафяво масло. Победителите получават шанса да се борят за голямата награда на световното кулинарно първенство през 2017-а година.
TrafficNews.bg