Ваканцията за Максимилиан Меделиев се превръща в кошмар заради дюнер, купен край плажа на Варна.

„Просто се отрових. Имаше някакво развалено месо. Усетих го по вкуса. След 1-2 часа ми стана много лошо. Болеше ме корема и се наложи да ходя до спешното“, разказва младежът пред Нова тв.

От началото на сезона здравните власти във Варна регистрират средно между 35 и 40 случая на чревни инфекции за седмица. Най-често до хранителни натравяния се стига заради лоша хигиена и неправилно съхранение на продуктите, с които се приготвя храната край плажа.

„Имаме сосове, които се изразходват в рамките на часове. Просто няма време да се развалят. В съдържанието им пише, че няма яйца и няма какво да се развали всъщност”, обяснява търговецът на дюнери Людмил Христов.

По думите му досега не е имало оплаквания от клиенти. Месото се пече на високи градуси, а проверките на контролните органи били чести. Д-р Костадинка Маринова от Агенцията по храните във Варна пък каза, че до момента при проверки, извършени от тях, не са установени сериозни нарушения.

„По принцип всички храни трябва да бъдат защитени, покрити и да се съхраняват при условия, които да осигурят безопасността им. Ако е в пиков час от деня, когато се приготвят непрекъснато сандвичи за известно време, е допустимо сосовете да бъдат на открито и да се държат хранителните продукти на открито. Сосове и майонези трябва да се съхраняват в хладилници”, добави д-р Маринова.