Oсвобождаването на главния секретар на МВР Ивайло Иванов предизвика и коментар и от бившият вътрешен министър Младен Маринов.  Според него за първи път в мотиви за отстраняването на главен секретар не се цитира извършена служебна проверка и последващо дисциплинарно производство, а „социологични проучвания“. 

Ето още какво написа Марнов в профила си във фейсбук.

14 май 2021 г. Из мотивите на служебния министър-председател Стефан Янев за уволнението на главния секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов: „Социологичните проучвания показаха, че обществото иска промяна...“

19 февруари 2021 г. Из „Равносметка на институционално доверие в края на този мандат и моментна картина на електоралните нагласи“ - социологическо изследване на „Галъп интернешънъл“: „В този мандат армията имаше ръст на доверието, за да достигне в началото на тази година до най-високото в последните десетилетия ниво от 54% доверие, при 28% недоверие. В края на този мандат полицията също завършва на плюс. Традиционно при нея нивата на доверие и недоверие са сходни – около 40-50%. На фона на много други институции у нас, това е добър атестат. В последния месец доверието там е 54%, а недоверието е 36%.“

Толкова за състоятелността на всички мотиви на служебното правителство за уволнението на главния секретар на МВР Ивайло Иванов. Ще отбележа само, че за първи път в мотиви за отстраняването на главен секретар не се цитира извършена служебна проверка и последващо дисциплинарно производство, а „социологични проучвания“. При това социологията на служебния кабинет определено не е вярна!

Сега за по-сериозните неща. Заедно с Иво Иванов сме вървели нагоре по професионалната стълба в полицията и министерството. Благодаря му, за работата, която свърши като директор на СДВР и след това като главен секретар. За нас, винаги на първо място е била екипната работа. Затова, когато подадох оставка като министър миналата година бях спокоен. Защото много добре познавам качествата на хората, с които бяхме един ръководен екип. И с Иво Иванов, и с Ицо Терзийски, и с всички директори на главни и областни дирекции на МВР.

Ще посоча само няколко неща, които нашият екип направи през последните 4 години:

Постигнахме трайна тенденция към намаляване на общата престъпност, включително т. нар. битова престъпност. Продължи и устойчивата тенденция на намаляване на регистрираните убийства, кражби и грабежи и посегателства спрямо МПС. Увеличи се разкриваемостта на престъпленията.

В тясно взаимодействие с прокуратурата ликвидирахме телефонните измами, които тормозеха много възрастни хора в страната. Чувствително намалихме случаите на насилие над възрастни хора в малките населени места.

През 2017, 2019 и 2020 г. са разкрити всички убийства в страната с изключение на само едно.

Успяхме да намалим жертвите на пътя. Само за последната 2020 г. е отчетен значителен спад и по трите показателя – тежки ПТП, загинали и ранени спрямо предходната година. Намалението на тежките ПТП е с 15,2%, на загиналите с 26,1% и на ранените със 16,3%, спрямо същия период на 2019 г.

Ефективно защитихме държавната граница и възпрепятствахме мигрантския натиск.

Успокоихме системата и дадохме възможности на колегите да работят спокойно, увеличихме възнагражденията в полицията и МВР и създадохме условия за по-достоен личен живот на колегите.

Нека новият служебен министър да опровергае всичко това.

Не допуснахме протестите да бъдат окървавени и да бъде застрашен етническия мир в България!

На 4 септември 2020 г., два дни след бруталния опит за уличен погром срещу българската държавност на жълтите павета в т. нар. „триъгълник на властта“ в София, главният секретар на МВР ясно и открито заяви своята позиция и защити действията на полицията. „Трябва ли да ме плашат, че като дойдат на власт, ще се върнат за мен и колегите? Полицаите трябва да ги е страх да си вършат работата, ли?“, попита Иво Иванов президента. Отговор не последва. Но миналата седмица, ТЕ дойдоха за него.

Г-н главен секретар Ивайло Иванов, гордея се, че сме служили рамо до рамо с теб в българската полиция!