Екоминистърът Нено Димов смята за напълно възможно да се възстанови разрушена дюна, което според експерти е непостижимо. Това стана ясно от негово изявление в парламента по повод разораната с багери в началото на миналия месец дюна край къмпинг "Смокиня", където местен предприемач разчиства терена за строеж. 

Арести заради разрушени дюни на СмокиняТова съобщи говорителят на главния прокурор

"Ако процедурата приключи без решение, че има наказателно престъпление - ние ще предприемем административни действия. Ако има наказателни - те са по-строги и трябва да важи по-строгата санкция. Най-крайната административна санкция, която може да бъде предприета, е възстановяване, което до този момент не е правено и трябва да видим как ще стане. Нещо, което е създадено през толкова дълъг период, как ще се възстанови. Това със сигурност ще бъде предизвикателство, но винаги има първи път", заяви Димов.

Той обясни какви са установените до този момент нарушения, свързани с унищожаването на дюни и строителни дейности по черноморското крайбрежие. Министърът каза, че на "Арапя" няма защитена територия, както и Натура 2000 и посочи: "има ясно становище, че не е горски фонд и няма вековни дървета". Той обясни, че остава ДНСК и общината да разгледат случая. Министърът посочи, че са проверени сигналите за строителни дейности в близост до крайбрежието на курорт "Св. Св. Константин и Елена", община Варна. Той посочи, че е извършена проверка на място и документално. Установено е, че изграждането на хотел е съгласувано и няма нарушение.

По отношение на инвестиционното предложение в района на къмпинг "Градина" е проведена процедура по реда на Закона за биологичното разнообразие, приключила с решение от март 2018 г. на директорът на районната дирекция в Бургас. По думите му при проверката е установено депониране на земни маси, извън границите на имота, което е неизпълнение на решението на директора на РИОСВ – Бургас и е съставен акт.

Министърът коментира и темата за река Чая, чиято дига трябва да бъде ремонтирана заради разкъсване. "Скъсването е вследствие на естествено преместване на коритото на река Чая. Когато бях онзи ден на място Министерството на земеделието, храните и горите, или по-точно тяхната служба, оправяше фактическото корито", заяви още Димов. По думите му с връщането в нормалното корито въпросът ще се реши.

Снимка: pixabay