Масова акция ще се проведе тази вечер в нощните заведения в Пловдив, научи TrafficNews.bg. Инспектори и полицаи ще проверяват за две неща - пушене вътре в самите заведения, както и присъствието на непълнолетни клиенти. Подобни проверки е имало и в петък вечерта, като на някои места са проверявани документите на по-младите посетители, за да се види имат ли 18 години, а на други - дали клиентите пушат на закрито, въпреки законовата забрана.

Нарушенията на забраната за тютюнопушене са масови в последно време. Много заведения измислят разнообразни начини да предоставят на посетителите си възможност да пушат вътре. Целта е да не отидат клиентите в друго заведение, където забраната за тютюнопушене на закрито вече се нарушава.

Посещенията на непълнолетни в баровете и дискотеките пък са още по-стар проблем. С глоба или имуществена санкция от 2000 до 5000 лева, а при повторно нарушение - с глоба или имуществена санкция от 5000 до 8000 лв., се наказва всеки, който допусне от 22,00 ч. до 6,00 ч. дете без пълнолетен придружител в управляван от него търговски обект.

Родителите, настойниците, попечителите или другите лица, които полагат грижи за дете, са длъжни да го придружават на обществени места след 20,00 ч., ако детето не е навършило 14-годишна възраст, съответно след 22,00 ч., ако детето е навършило 14, но не е навършило 18-годишна възраст. Неизпълнението се наказва с глоба или имуществена санкция от 300 до 500 лева, а при повторно нарушение – с глоба или имуществена санкция от 500 до 1000 лева.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg