Подготвена ли е България да предотврати навлизането на наша територия на заразата „луда овца”? Въпросът ще ни изненада ли коварното заболяване „скрейпи”, ако стигне до границата ни, е повдигнал депутатът Йордан Апостолов от Обединени патриоти по време на блиц контрол със змеделския министър Десислава Танева миналата седмица. Това съобщи за TrafficNews Светла Бъчварова от земеделската комисия в парламента.

Повод за питането на Апостолов е фактът, че заразата се разпространява в съседна Румъния. Ветеринарните власти в страната умъртвили над 800 животни, заразени с скрейпи. Случаите са регистрирани в североизточната част на страната, а според експерти заразата се придвижва на юг средно с 10 - 12 км на месец.

Болестта може да донесе поражения в стопанствата подобно на свинската чума.

TrafficNews поиска информация по проблема от Българската агенция за безопасност на храните /БАБХ/

Оттам отговориха, че на територията на страната ни към момента няма регистриран случай на заболяването „скрейпи“ по овце и кози за 2019 г.

От 2002 г. страната ни изпълнява Програма за мониторинг за Трансмисивни спонгиформни енцефалопатии (ТСЕ) чрез вземане на проби от дребни преживни животни, одобрена от ЕК.  Съгласно изискванията на законодателството в  тази област, програмата включва надзор, предпазни мерки за ограничаване на разпространението на продукти от инфектирани животни и ликвидиране на инфекцията. Целта е да бъде гарантирана безопасността на потребителя при консумация на месо и продукти, произхождащи от дребни преживни животни и безопасната търговия с живи животни от този вид, обясниха от агенцията.

Освен от БАБХ, изпълнението на програмата за мониторинг се следи и от ЕК.

Мисия от Брюксел беше на проверка у нас от 25 октомври до 1 ноември. Освен за скрейпи, проверяващите са се интересували и от изпълнението на мониторинга за „луда крава”.

 Десислава Танева е уверила, че няма притеснение около обезпечеността на Националната референтна лаборатория, след като пред втората половина на тази година е купена допълнителна апаратура.

Както TrafficNews писа, заради липсата на диагностикуми в държавната лаборатория, която правеше проби за ТСЕ, с няколко месеца се забави изследването на 18830 мозъка, а тестовете бяха възложени на частна лаборатория.

Притеснихме Брюксел с изчезнало телешко без тест за "луда крава"Емисари от ЕК са били на проверка в Агенцията по храните, чакат отговори по скандалите в БАБХ

Скрейпи е прогресивно заболяване на нервната система при овцете и козите, характеризиращо се с бавно продължително развитие със смъртоносен изход, срещу което няма ваксина. При болестта се проявяват тежки неврологични нарушения, включващи поведенчески промени, парализи, изтощение и смърт. Основният начин на предаване е от майка към потомство непосредствено след раждането или чрез течности и тъкани от заразено животно. 

При проява на някои от тези признаци стопаните на дребни преживни животни веднага следва да уведомят ветеринарния лекар, обслужващ фермата или официалният ветеринарен лекар на общината. Ако има заболели животни, те трябва да се евтаназират.   

Човекът не е преносител на заболяването. Скрейпи не се счита, че представлява риск за човешкото здраве, уверяват от БАБХ.

Миналата година по същото време българските животновъди отново бяха изправени на нокти заради опасността от разпространение на болестта. Скрейпи бе открита в пет селища в окръг Сибиу в Централна Румъния, а 600 овце бяха умъртвени, за да се спре разпространението на заразата. Още 2000 животни от ферма в окръг Муреш (Северна Румъния) са били засегнати от болестта.