Българската агенция по безопасност на храните  оповести първи случаи в България със  заразени с фипронил яйца.  Констатирано е съдържание на фипронил над нормата в яйца от фирмите "Консорциум Агробизнес“ АД и "Агроинвестпродукт“ ООД.

До момента Българската агенция по безопасност на храните извърши общо 569 проверки, от които 435 бр. на складове и предприятия, преработващи или влагащи в производството яйца и 134 във ферми, в които се отглеждат кокошки носачки.

По повод откритото количество фипронил в определени партиди яйца на българския пазар, Лидл оповести че изтегля цялото количество яйца на Консоргциум Агробизнес от магазината на веригата. Компанията е един от доставчиците на яйца в магазините на Лидл. Ето и тяхната позиция:  

По неофициална информация и сигнал получен днес късния следобяд от един от четиримата доставчици на яйца, с които търговската верига работи, Лидл България проактивно и незабавно спря от продажба и изтегли от всичките си магазини в страната абсолютно всички количества от консорциум Агробизнес, а не само партидните номера на продуктите, посочени в официално изявление на БАБХ по-късно днес.

Освен че Лидл България вече предприе собствена проверка по случая с цел установяване на реалния риск, компанията заявява и своята готовност да окаже пълно съдействие на контролните органи по случая.

Лидл България ще възстанови заплатените суми на клиентите си за върнати яйца, произведени от този доставчик.

До момента с акт за забрана са спрени общо 152 368 яйца в пакетиращия център, 109 024 в склад за търговия на едро и 99 781 в търговската мрежа. Наложена е възбрана яйца и живи птици да не напускат обектите.

Спрените яйца са от следните партиди: 3BG04001, 1BG04001 и 3BG04003.