- Каква е причината СФС МВР да иска оставката на Христосков  -  готвената пенсионна реформа или фактът, че това предложение не е обсъждано със синдикатите?

- Вие сама давате отговор на този въпрос – всяка от двете причини, които изтъквате сама по себе си е достатъчно основание за исканата от нас оставка на служебния министър Христосков. На първо място: Недопустимо е да се предлагат подобни законодателни промени от едно служебно правителство, което е НАЗНАЧЕНО, и има за задача да подготви провеждането на предсрочните парламентарни избори. На следващо място недопустим е начина, по който се прави това, без въобще да е обсъдено със синдикалните организации в МВР и професионалните такива в МО, та те дори не бяха уведомени за подобно решение. Искането за оставка е най-вече заради липсата на какъвто и да е намек за обсъждане. Напомняме на българското обшество, че предлаганата законодателна промяна, ще засегне както държавните служители в МВР, така и в МО и ДАНС, като смятаме, че това ще повлияе крайно негативно на цялата система за сигурност на държавата.

- Твърдите, че Министерски съвет демонстрира некомпетентност в материята. Бихте ли се обосновали?

- Разбира се. Говорим за абсолютна некомпетентност, предвид факта, че това правителство е служебно и НАЗНАЧЕНО от президента, т.е. то не е избрана с вот на народа (суверена), а същото предлага законодателни промени в КСО и Закона за МВР при липса на фунциониращ парламент. Странно е, как се посяга с лека ръка към социалните компенсации на държавните служители в МВР, без това правителство да има право на това. Нещо повече, това правителство трябваше да приеме подзаконовите норматовни актове по новия Закон за МВР относно заплащането на нощния труд, времето на разположение, увеличаване на заплатите на слубителите и и др. До момента това не е направено!!! Т.е. Те не си мръднаха пръста и не свършиха работата която се изискавше от тях. Остава един месец по закон (крайния срок е м.Октомври 2014г.) да се приемат тези подзаконови нормативни актове, след което МВР ще е в забава и бездействие, а от това следва, че служителите и ние като синдикална организация, ще имаме възможността и правото да защитим правата си по съдебен ред и отново да сезираме съда и прокуратурата за престъпно бездействие от страна на министъра на вътрешните работи  (и в по-широк план на Министерски Съвет). Искам да напомня, че средствата за тези плащания бяха осигурени и гарантирани от предходното правителство, но настоящото служебно правителство засега отказва да ги изплаща.

- Полицаите са против реформата, но голяма част от обществото вероятно ще я подкрепи. Фактът, че осигуровките се плащат от бюджета, служителите се пенсионират на 45 години с максимални пенсии, и получават по 20 заплати обезщетение не се приема с разбиране.  Как ще убедите хората , че това не бива да се променя?

- На първо място, бих искал за пореден път да обясня на обществото, че плащането на осигигуровките от бюджета не е по вина на служителите, защото още с девоенизирането на МВР и смяната на статута служителите от военизирани на държавни, правителството е приело решение и то е записано в Закона за държавния бюджет, че заплатите на служителите в МВР няма да се компенсират за сметка на осигуровките, които ще се внасят от държавата. Трябвало е още след 2006г. заплатите на държавните служители в МВР да бъдат индексирани, така както бяха индексирани заплатите на всички останали държавни служители именно с размера на осигуровките. Върнете се малко назад във времето и прочете законите и решенията на парламента и правителството. Явно някой хора имат къса памет.   

На следващо място, служителите в МВР не се пенсионират на 45г., а най-рано около 50, плюс – минус една-две години, в най-добрия случай. Всеки един нормално мислещ човек е наясно защо са предвидени тези компенсации и това по-ранно пенсиониране. Замислете каква работа би свършил един патрулен полицай на 52 или 55години на улицата. Мислите ли, че един такъв служител ще е в състояние да изпълни пълноценно и качествено своите задължения? Аз лично се съмнявам в това. Редно е да се замислим и какво ще е здравословното и психическо състояние на служителите в тази възраст, предвид факта, че работата в МВР е доказано нездравословна и служителите работят в постоянен стрес. Не на последно място, предвид стресогенната и нездравословна среда на работа в МВР, колко служители ще доживеят до предлаганата минимална пенсионна възраст 55г.?  

Що се отнася до 20 заплати, то те са една малка компенсация за саможертвата, денонощния труд, непрекъснатото разположение и лишенията на които са подложени служителите на МВР и техните семейства и в същото време са нищо в сравнение с компенсациите и премиите които се раздаваха в другите министерства и агенции през послените няколко години. Тъжното е, че зад тези предложеия стоят и хора които вече са взели своите 20 заплати от МВР.

Всеки който критикува компесирането на труда на редовите служители, може да заповяда, да дойде и да поработи само един ден в МВР, в която иска служба работеща на терен, след това ще има коренно различно мнение. Нека не забравяме, че сиситемата на МВР все още е здраво „капсулирана” и не всичко се вижда отвън. Когато над МВР има граждански контрол, тогава нещата може и да се променят, или поне да се видят по ясно.

- Редно ли е всички служители на министерството да се пенсионират при едни и същи условия?

- Не, не смятаме това, че е редно, като СФСМВР от самото си съзаване е настоявало за ясно разграничение на дейностите в МВР и промяна в статуквото между Изпълнителски-Оперативни служби и Администрация. Бих искал да отбележа, че бяха направени промени в Закона за МВР в тази насока и по сега действащия закон държавните служителите в МВР могат да работят и до 60г. възраст, като правото на пенсия може да се ползва само по тяхно желание. Принудителното пенсиониране от страна на органа по назначаване (МВР) беше премахнато от закона по инициатива на СФСМВР, така, че и сега служителите могат да служат до 60 години, което е повече и от 55 и от 52.  По наша информация, голяма част от ранните пенсионирания до сега бяха именно по инициатива на МВР – т.е. доброзорни пенсионирания.

- В декларацията предупреждавате, че готвите протести. Кога ще бъдат те и каква форма ще изберете този път?

Формите ще бъдат съобразени с изисканията на закона и ще бъдат взети като решения от членовете на СФСМВР. УС на СФСМВР вече обяви протестна говтоност, като сме уведомили всички дружества на Федерацията и очакваме техните решения и мнения. Очакаме масова подкрепа на протеста от всички колеги, защото промените засягат съдбите на всички служители в МВР и на техните семейства. Вече получихме подкрепа от колегите Синдиката на служителите в затворите, които също се включват в протеста. Също така и колеги от армията заявиха готовност да се включат. Нека напомним, че тези промени ще засегнат всички от сектор Сигурност и МВР и МО и ДАНС. Очакваме подкрепа и от останалите организации на държавни служители и на обществото.

Парашкева Иванова