Огромно ято птици с бръснещ полет преминаха над квартал Остромила и втрещиха пловдивчани. Черни и издаващи пронизителни звуци, те всяка паника в иначе спокойния район. Хората веднага започнаха да предполагат какви точно са зловещите създания и единодушно стигнаха до извода, че това  гарвани.

Което, разбира се, веднага предизвика какви ли не коментари сред пловдивчани, запознати още от приказките с хитрия и лукав нрав на този представител на пернатите. Точно защото гарванът се счита за една от най-интелигентните птици, през вековете са се нароили какви ли не суеверия за него.

Според най-разпространеното гарванът символизира смъртта. Което предизвика и паниката сред хората, съзряли на едно място такова стълпотворение от грачещи „грозно, зловещо“ птици. Християните открай време са решили, че гарванът е дявол, който кълве очите на хората, ослепява грешните и се храни с покварените. В същото време обаче малко по на юг от нас гърците намират птицата за свещена и я свързват с дълголетието. А в Китай да имаш гарван около себе си, дори означава да притежаваш власт.

Така или иначе – независимо от митовете и легендите, неоспоримо е едно - гарваните са едни от най-умните птици и техни представители са развили изключителни способности. Те не само помнят откъде са взели храна, но могат да се разпознаят в огледалото, а някои от уменията им са сравнявани дори с тези на малки деца или маймуни. Да не говорим, че  учените са стигнали до извода, че гарваните могат да предвиждат определени събития.

И сега пловдивчани се чудят: какво ли предвидиха птиците, че се събраха на такъв грандиозен рояк над Пловдив? И какво искат да ни подскажат?...