Жителите на село Гара Елин Пелин вече са по-спокойни и искрено благодариха за бързата и адекватна намеса за овладяване на ситуацията. Това написа във фейсбук вътрешният министър Калин Стоянов, който посети селото след мащабния взрив вчера. 

"Днес заедно с главния секретар на МВР се срещнахме с някои от тях, чиито къщи пострадаха при взрива. Информирахме ги подробно за работата на пожарникарите и полицаите на терен". 

"Уверих хората, че оставаме на място, докато не се убедим, че е безопасно за всички, живеещи в района.

Евакуираните снощи жители днес вече могат да се върнат по домовете си", поясни Стоянов. 

Огнен ад, продължаващ с часове, изплаши жителите на Елин Пелин и околността. Взривове в склад за фойерверки между град Елин Пелин и Гара Елин Пелин отекнаха в 18:25, вдигнаха на крак властите и наложиха евакуация на селото.

При инцидента в складовете пострадаха тежко двама души - баща и дъщеря. Впоследствие мъжът почина. Лекарите от „Пирогов" се борят за живота на 20-годишното момиче. Има засилено полицейско присъствие в района на пожара. На място са пожарни автомобили и военна техника.

Николай Николов: Причината за взривовете край Елин Пелин най-вероятно е човешка грешка

Доцент от Минно-геоложки университет е загиналият мъж в пожара край Елин Пелин

Най-вероятната причина за взривовете в Елин Пелин е технологична грешка

Военните в готовност да гасят пожара в Елин Пелин, бронирани машини ще влязат в складоветеДействията ще бъдат предприети след анализ на обстановката

Кметът на Елин Пелин: Петър Шишков беше прекрасен човекТой изказа благодарности към всички институции и доброволци