Последното официално преминаване на Евелин Банев - Брендо през границата на България е на 13.07.2013 г. Това заяви служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов на брифинг.

Служебният вътрешен министър обясни, че на 27.10.2016 г. Евелин Банев – Брендо се явява в СДВР и подава заявление за лична карта. На следващия ден се явява в отдел "Пътна полиция" и подава заявление за свидетелство на МПС.

"МВР не е установило категорично, че Евелин Банев – Брендо е присъствал лично при заверка на документ във врачанското село Тлачене. В началото на 2023 г. е извършена проверка по повод използвано пълномощно, съгласно което Евелин Банев-Брендо упълномощава адвокат от Софийска адвокатска колегия да го представлява. Пълномощното с дата 18.05.2022 г. е удостоверено с подписа на кметския наместник на село Тлачене, област Враца. В проведената беседа с него той твърди, че Банев е присъствал при заверката, като не е разговарял с него. В хода на проверката не са събрани категорични данни, които да сочат, че издирваното лице е посетило селото по повод проверката", каза Стоянов.

Стоянов обясни, че във връзка с издирването на Банев са проведени комплекс от оперативно-издирвателни мероприятия с цел установяване на неговото местонахождение и задържането му.

"Проверявани са многократно адреси, където може да се укрива той. На всички лица, за които се знае, че Евелин Банев е използвал техни документи за самоличност, а именно турски, гръцки, унгарски и молдовски, е водена официална кореспонденция със съответните полицейски служители, за да се установи неговото местонахождение и да бъде задържан", допълни Калин Стоянов.

Припомняме, че Евелин Банев - Брендо неочаквано се предаде и вече е в затвора. Така най-сетне той ще излежи 6-годишна присъда за "пране на пари", постановена още през 2018 година у нас. Банев се издирва от 2018 година с червена бюлетина на Интерпол. Има три присъди. Освен тази у нас, той е осъден още в Румъния на 10 години и в Италия на 20 години затвор за трафик на кокаин. Брендо стана известен с прозвището "кокаинов крал".

Защо той се предаде доброволно след шест години международно издирване?

На този етап категоричен отговор на този въпрос няма. Има версии, които са с висока степен на вероятност. Първата, че издирван от три държави България, Италия и Румъния - Брендо рискува да бъде задържан във всеки един момент. Ако бъде предаден първо на Италия, тогава ще трябва първо там да излежи 20-годишната си присъда, а след това тези в Румъния и у нас, или общо 36 години. А сега може да иска обединяване на присъдите и да му бъде определено едно общо наказание, което да се равнява на най-голямата присъда - т.е. общо 20 години.

Не трябва да се пренебрегва обаче и една друга версия. След като в период от година са задържани от властите във Франция, Белгия, Ирландия и България над 2 тона кокаин, за което количество има данни, че е отговорен Брендо, неговият живот да виси на косъм и затворът да е най-сигурното място, където Банев може да оцелее, предава БНТ.