Преди дни МВР арестува в луксозна къща край язовир "Искър" издирваният от Интерпол санданчанин Атанас Божинов, разстрелял от упор македонците Панче Бобевски и Трайчо Пранджов, собственици на Илинденци мрамор. Божинов избяга от постановена 20-годишна присъда за убийството. Години наред Интерпол го търсеше, интересно бе, че той нямаше актуална снимка в бюлетина на службата. Това отключваше версии, че Атанас Божинов е избягал от страната със сменена самоличност и дори външност.

Истината обаче дойде внезапно миналата седмица. Божинов бе задържан в къща край язовир "Искър". При ареста у него е намерена чужда лична карта, открадната или изгубена от лице от Северна България, пише struma.com. Открит е в покоите си, в които живеел заедно с красива жена, негова приятелка. В хола на къщата е намерен и пистолет с поправки по него - боен пистолет.

Пистолетът, с който бяха застреляни македонците преди повече от 10 години не бе открит. Тогава полицаите претърсиха района в търсене на оръжието на престъплението, но безуспешно.

Полицаите наблюдавали Божинов повече от 2 месеца. Външно наблюдение на дома му осигурявало информация за всяка стъпка на килъра. Изчаквал се удобния момент за щурм на дома. За проследяването му е използван и дрон.

В деня на ареста, ченгетата изчакали жената, с която Божинов живее да излезе и атакували дома. Самият Атанас Божинов е бил изненадан, тъй като успешното му укриване от властите е траело с години. Според ъндърграунда в Пиринско, Божинов е бил неуловим, но е станал жертва на предателство, оперативна информация от агент на ченгетата, е посочила мястото, на което той се укрива.

Никой не знае дали Божинов въобще е напускал пределите на България, или се е крил у нас - неразпознаваем. В Благоевград той имаше един близък приятел, който го придружаваше непрекъснато по време на делата, а когато Божинов изчезна бизнесменът - приятел бе първият, когото полицаите призоваха за разпит около бягството му, но той вдигаше рамене, сякаш безкрайно изненадан от това, че Божинов е духнал.

Ние сме разговаряли с убиеца, който бе толкова убедителен, че е невинен, че беше трудно да не му повярваш. Атанас Божинов заяви в интервю, че е натопен от полицаите. Свидетелка обаче, съседка на макенодците, го разпозна и така той бе осъден за разстрела. Мотивът за убийството бе финансови отношения и дълг на Божинов към собствениците на "Илинденци Мрамор" Атанас Божинов бе близък с тях, работеха заедно и за никого в Сандански не бе тайна връзката им

. Внезапно обаче Бобев и Пранджов обвиниха Божинов в нелоялно отношение към фирмата и решиха, че трябва да го уволнят, това разказваше Божинов. В нощта на разстрела те го извикали у тях да поговорят. Скарали се и Божинов стрелял - първо в единия после в другия, според полицейската версия. Божинов обаче твърдеше, че бил на фитнес във въпросната вечер, после заредил бензин на колата си и заминал за София, където живееше с приятелката си.

Полицаите успяха по капка кръв в джоба на анцуга на Божинов, да разпознаят, че именно той е стрелецът. Последваха дела с години, Божинов успя да заблуди и магистратите, че не е опасен и няма опасност да се укрие и по време на делата беше на свобода. Изчезна ден след произнасяне на присъдата. Първата оперативна информация бе, че е в Нова Зеландия, където имал роднини, после се заговори, че е сменил изцяло самоличността си и никога няма да бъде арестуван. До преди дни. Сега Божинов е в централния софийски затвор.

Освен 20-годишната му присъда за убийството, той ще лежи и за незаконно притежаване на оръжие - боен пистолет открит при ареста му. Дали съдът ще увеличи присъдата му и за бягството не е ясно. Знае се, че Божинов ще е зад решетките до дълбоки старини.

Той е първият килър от Сандански заловен след дълги години издирване. Интерпол продължава да търси Антон Петковски - Нашко, двойният убиец от благоевградското село Селище.

Нашко разстреля бизнесмена по поръчка Ангел Христов и съучастника си Емил Николов - Мъдака и вече успешно бяга от правосъдието над 15 години. За него казваха, че е обучен да убива и чисти следите си, затова никой не дава надежда, че някога Нашко ще бъде открит. Два дни след ареста Интерпол свали името на Божинов от списъка с издирваните престъпници.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg