Във връзка с предстоящия Никулден Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) извършва засилени проверки на обекти, в които се предлага риба и рибни продукти в цялата страна.

Целта е да се гарантира безопасността на храните и да се предотврати всеки опит на недобросъвестни търговци за злоупотреби.

Прясната риба трябва да бъде със свежа, лъскава повърхност. Хрилете трябва да са розово-червени до тъмно-червени при рибите с по-тъмно месо. Когато се среже коремната кухина на рибата, трябва да се види, че органите са запазени, не са пихтиести, а костта не трябва да се отделя лесно, обясняват от Областната дирекция по безопасност на храните във Варна.

Потребителите могат да познаят прясната риба също по очите, които трябва да са изпъкнали, с ясна и бистра роговица. По отношение на избора на миди те трябва да са със затворена или леко отворена черупка, която при почукване с нокът се затваря - това е т.нар. рефлекс на мидата.

Обект на контрол са всички предприятия за добив и преработка на риба, складови бази, язовири, водоеми, борси, големи търговски вериги, ресторанти и други. През 2015 година в страната са извършени над 1000 извънредни проверки на обекти, предлагащи риба и рибни продукти. В резултат на инспекциите са издадени 29 предписания и са съставени девет акта за установяване на административно нарушение. 

Още новини ТУК

TrafficNews.bg