Ако се обърнем назад във времето, няма как да не забележим, че пожарите, които спорадично избухват в старите сгради в Пловдив, някакси много удобно избират тези, които са паметници на културата. Последният, който е един от най-големите в историята на града, буквално заличи четири огромни склада, три от които бяха паметници на културата, а за четвъртия в момента върви процедура в Националния институт за паметници на културата.

Но те далеч не са единствените. Много от известните в миналото сгради вече съществуват само в архивите. След всеки пожар полиция и прокуратура започват разследване, което обикновено завършва със заключение „небрежност”, „неизвестен извършител”, „изтичане на давност”  и прочее. Виновни няма.  Но пък всеки по веригата си е свършил работата.

Ето кратка ретроспекция на пожарите в емблематични за града сгради.

Второ районно управление

Пожар избухва в сградата на бившето Второ районно на 2 ноември 2003. Няколко години по-рано сградата е реституирана и е необитаема. Превръща се в свърталище на клошари.  Огънят изпепелява горните етажи и покрива.  Версиите на разследването са три - умишлен палеж, късо съединение или по невнимание от бездомни хора, забелязани да нощуват в сградата. Приключва без виновен. Няколко години по-късно на същото място се издига бизнесцентър.

Новият собственик , който притежава фабриката за колбаси в Житница, запазва фасадата на сграда и възстановява цялата декорация. Необитаемата сграда на банка "Хеброс"в съседство, също е негова, а преди време от нея падна голямо парче мазилка и едва не удари бебе в количка.

Идеята на Величко Яков е да свърже двете сгради в общ архитектурен комплекс, но реставрацията не може да започне без разрешението на в Института за паметници на културата.  Там пък изгубили документите и собственикът чакал вече втора година за разрешение.

 

 

Складът на Моравенови  на Сточна гара

Преди десетина години огромен пожар превърна в руини склада на бул. „Христо Ботев” и ул. „Авксентий Велешки". В момента тя изглежда така, че всеки момент може да рухне. От някогашната величествена постройка стърчат само разрушени стени, покривът липсва.  

Отдолу продължават да работят няколко магазина. Сградата бе с двама собственици - бизнесдамите Лиляна Моравенова и Ангелина Христова. Дълго време те водят  продължителни съдебни битки.  Моравенова е поставила преградни пана по тротоара на бул. "Христо Ботев".

 Снимки 24 часа

Бившата синагога /ресторант „При Лино/

На 2 юли 2008 година пламва ресторант „19 век”, а огънят се прехвърля в съседната бивша синагога, която от години е италиански ресторант. Само бързите действия на пожарникарите предотвратяват разрастването на стихията. В момента двете сгради функционират като един общ ресторант.

Пожарът под Бетонния мост

На 28 септември 2013 година пожар избухна в старите сгради на Тютюневия комбинат в подножието на Бетонния мост близо до Автогара "Юг" в Пловдив. Пет пожарни коли гасиха изоставена постройка.  Този склад също, както двата склада на Кудоглу, е бил собственост на италианския дипломат Пиетро Луиджи Гия и неговите съдружници. В последствие той продава имота. В момента там се издига бизнесцентър, като новият собственик успя да интегрира старата фасада в сградата.

Снимка Plovdiv 24

Баня Ортамезар

На 19 февруари 2016 година огнената стихия погълна красивата бивша баня „Ортамезар”, в която имаше мебелен магазин. Само за няколко часа пламъците погълнаха покрива , оцеляха единствено дебелите каменни стени на постройката. Причината за пожара остана неустановена, а собственикът Радослав Бозуков обясни , че проектът за реконструкция на сградата се е бавил твърде много заради незаконни постройки долепени до паметника на културата. След като те са били премахнати едва тогава е започнало обследването на сградата.  Над година и половина проектът за реконструкцията се е бавил  в Общината. След това заминал  за одобрение в Министерството на културата. Той заяви, че желанието му е да направи арт галерия, която да кореспондира с визията и историята на сградата.

 

Наследството на Кудоглу

На 20 август над склада на кръстовището на ул. "Иван Вазов" и "Екзарх Йосиф" се извиват огромни огнени езици. За минути пламъците се прехвърлят върху двете сгради, дарени от Димитър Кудоглу на града. Пожарникарите поливат с маркучите отвън, тъй като вътре падат горящи греди. Опитват да спасят съседния склад, в който се помещава "Тотал спорт". Успяват, но няколко часа по-късно изненадващо пламва четвърти склад от другата страна на ул. "Г. М. Димитров". В момента огромното каре в центъра на Пловдив е оградено с метални решетки, а през които се виждат призрачните останки от Тютюневия град. 

Тече разследване, но никой не вярва , че пожарът е случаен. Краят на разследването е предизвестен. 

TrafficNews.bg