Нова измама при сиренето - чрез добавяне на ензима трансглутаминаза се прави килограм сирене само от 3 литра мляко. Истинското бяло саламурено сирене се правя от 5-6 литра.
Чрез протеина се прави мрежа, която свързва протеините. Така сиренето става твърдо, въпреки че има голямо водно съдържание. За това алармират от "Активни потребители" след проверка на 36 от най-продаваните марки сирена, пише 24 часа. За направата на "технологичното сирене" са нужни едва няколко дни.
Българското законодателство забранява употребата на ензима в истинското сирене. Заради повишеното водно съдържание такива продукти крият риск от развитие на патогенни микроорганизми. Понякога образували и токсични вещества.
От "Активни потребители" установяват и други масови нарушения при производството на сирене. Наблюдава се трайна тенденция към увеличаване на водното съдържание в млечния продукт.
От организацията изтъкват, че при теста през 2005 г. е нямало нито един продукт с водно съдържание от повече от 55%. За сметка на това половината от тестваните продукти сега съдържат повече от 60% вода.
Сега в около 15% от анализираните сирена се използват и традиционните методи за фалшификации (влагане на немлечни мазнини).
TrafficNews.bg
Още от категорията
Слънчево с температури до 11 градуса в Пловдив