Изключително висока лавинна опасност в планините през уикенда - за това предупредиха от Планинската спасителна служба и призоваха всички любители на зимни спортове да бъдат много внимателни и да карат само по маркираните писти. Времето във високите части остава изключително динамично и опасно и през следващите дни.

През изминалите дни валя доста сняг и очаквано много хора се отправиха към зимните ни курорти днес. Между 30 до 60 см беше новата снежна покривка в планините. Условията за ски и сноуборд са добри, но само по маркираните писти. Във високите части не липсваха спонтанни лавини и вчера и днес.

Времето остава много динамично и с много силен ураганен вятър във високите части. Планината е опасна и в следващите дни, подчертават планинските спасители.

"Времето изобщо не е подходящо за излизане извън маркираните терени. Лавинната опасност е огромна. Само от снощи имаме около 20 - 30 см нов сняг, имаше и вятър, така че към момента към Безбог и Полежан има навевки около метър - метър и половина, което е предпоставка за лавина", каза Цветан Пчелин от ПСС-Добринище пред БНТ.

Три големи спонтанни лавини са паднали в района на хижа Безбог над Добринище само за последното денонощие. А заради новия сняг, навалял в Пирин, опасността от образуването на снежна дъска или нова лавина в района е изключително голяма.

Заради мъглите и ураганния вятър в Пирин планинските преходи във високите части не са препоръчителни. Дори излизането в гората до пистите може да бъде фатално заради новата снежна покривка, предупреждават планинските спасители.

Добрата екипировка и планинската застраховка са задължителни, когато излизаме в планината, припомнят от Планинската спасителна служба.