Около 400 бедни софиянци всеки делничен ден получават топъл обяд в двора на столичната църква "Свети Кирил и Методий", която се намира на улица "Вашингтон" 47, близо до Женския пазар. Социалната кухня е част от кампанията „Не хаби – дари“, която стартира в средата на декември. 

Инициативата беше на омбудсмана Мая Манолова, но получи благословията на патриарх Неофит. Храната се дарява от големи български компании, приготвя се от кетъринг компания и в шатра се разпределя на порции.

Доброволци отговарят за раздаването на порциите. Всеки, който желае да се присъедини към екипа на доброволците, може да потърси координатор в делничните дни във времето от 11 – 14 часа. Добре дошли са и дарения на хранителни продукти. Идеята е кухнята да може да работи и през уикендите. 

Църквата "Св. Кирил и Методий" поддържа и православно църковно  училище за деца от 9 до 14 години (занятията са в неделя). Енорийският център при храма има богата история. Той е построен като салон с трапезария през 1928 г., а екстериорът му е в съвършена хармония с архитектурния стил на храма.

Главен двигател на този проект е тогавашният председател на църковното настоятелство, свещ. Христо Балабанов, който е вдъхновил и откриването на безплатната ученическа трапезария при храма. Енорийският център става едно от водещите духовни средища в църковния живот на столицата.

През годините той едновременно подпомага и реализира духовно-просветните, културните и социално-благотворителните проекти на храмовото духовенство и църковното настоятелство. В Енорийския център заработва създаденият още през 1910 г. просветно-благотворителен кръжок "Света Троица", който се нагърбва с издирване и финансово подпомагане на крайно бедни и болни хора от цяла София.

Две години след построяването му, под ръководството на протойерей Никифор п. Теофилов на 21 май 1930 г. се основава Православно християнско братство, което по-късно излъчва две нови православни организации: Железничарско християнско дружество "Св. Атанасий" и Дружество за закрила на домашните помощнички "Св. Василий Велики". Всички те в продължение на много години организират беседи, духовни концерти, летувания, поклоннически екскурзии, благотворителни акции.