Как от единствената останала васална държава в Европа в началото на ХХ век - България става единствената държава на Балканите, която постига своята независимост без война. Днес празнуваме смелостта и единението между народа и неговите политици, тогава - в името на общия им дълг - да заявят и защитят независимостта на България. В старопрестолната ни столица Велико Търново днес беше кулминацията на тържествата.

Хиляди се събраха, за да отбележат 116 години от Независимостта на България. Честванията започнаха в църквата "Св. Четиридесет мъченици" във Велико Търново, където княз Фердинанд преди 116 години прочита манифеста и обявява скъсването на политическите и финансови зависимости с Османската империя.

Празникът по традиция прерасна в шествие до хълма Царевец, където беше издигнато националното знаме, бяха поднесени венци и цветя.

След това хората се отправиха към центъра на града, където празничната програма продължи. Кулминацията беше преди броени минути с тържествената заря-проверка.

Почетният строй беше приет от председателят на Народното събрание Рая Назарян. В словото си тя отбеляза:

"Изключително специален ден за българската история. Съединена и обединена, на днешния ден България поставя последния елемент в своята корона да бъде независима, равноправна и суверенна държава в семейството на европейския свят и да отвори пътищата си за своето развитие. Затова е много важно днес да си припомним каква е цената и какъв е смисълът на българската независимост и колко е важно да бъдем единни, целеустремени, да бъдем заедно и да вярваме и да се гордеем, че сме достоен и древен народ", заяви председателят на Народното събрание Рая Назарян, предаде БНТ. 

Как премина днешния празничен ден във Велико Търново?

"Да живее свободна и независима България! Да живее българският народ!"

Малко след като актьорите от Музикално-драматичния театър във Велико Търново пресъздадоха събитията от преди 116 години в църквата "Св. 40 мъченици" се срещнахме със семейство Каменови от Ловеч, които бяха дошли с цел.

"Да се насладим на възстановката по случай независимостта, което е пример и за нашите деца. И се надявам да остане така траен спомен в съзнанието им", каза Десислава Каменова, турист от Ловеч.

"Довели сме ги днес тук, за да ги запознаем с историята - трябва от малки да се учат и да знаят българските празници, което е хубаво за всички", категоричен е Тихомир Каменов, турист от Ловеч.

"На 22 септември България е станала независима и аз се чувствам зависима от всичко", отбеляза Анна-Мария Каменова, 4 клас.

Тезата на четвъртокласничката Анна-Мария, потвърдиха и историците.

"Няма независими държави в света, даже най-независимо изглеждащите - са зависими. Цялата работа е в това - да успеем - да сме ние. То изглежда малко наивно, но затова са празниците като днес - да си го пожелаем. Без да преставаме да сме различни, трябва да имаме някакъв нов идеал, който сами да формираме", заяви проф. Петко Петков, историк.

Председателят на Народното събрание Рая Назарян призова народа за единение.

"За това, че днес се събираме всички тук и си припомняме уроците на Независимостта, а именно - да бъдем заедно, да потискаме противоречията си и да даваме воля на съзиданието на народа, всяка година го правим, за да помним, че само това е пътя - България да бъде свободна и да просперира", подчерта Рая Назарян, председател на Народното събрание.

Кметът на Търново се обърна към политиците.

"Всички онези, които са тръгнали отново към Народното събрание след 27 октомври - нека погледнат надписа, който първо е написан тук - на сградата на читалище "Надежда" - "Съединението прави силата". И по-късно е пренесен на сградата на НС, които са искали свободна и независима България. И нека тези техни завети да ги изпълняват", подчерта Даниел Панов, кмет на Велико Търново.

Най-впечатлени от честванията за Деня на независимостта бяха децата. А от смисъла на празника - родителите им.

"На мен лично много ми хареса.

- Да, и на мен много ми харесва тук, искам много пъти да ходя тук, много пъти", казаха учениците Иван и Ради.

"Дори в обикновения ежедневен живот - зависимост има навсякъде, важното е да бъдем независими духом", смята Даниела.

"Честит празник българи!", поздрави четиригодишният Никола.

 

 

 

Снимка: БНТ