Мярката за таван на надценката е наивна от търговска и икономическа гледна точка. Ефектът от нея ще е почти нулев. Производителите могат да се обединят в кооперативи, защото не всички фермери са големи производители. По този начин веригите ще преговорят с мощен кооператив. Те обаче трябва да са модерни структури, а не ТКЗС. Това обясни пред bTV финансистът Левон Хампарцумян.

Трябва да сме модерни, а не по сталинския комунизъм да се опитваме да регулираме цените, настоя банкерът. И обясни, че синдикатите нямат работа в разговорите за борбата със спекулата. 

„Целта е да направим мили очи на партньорите ни в ЕК, че нещо правим по линия на инфлацията, тъй като това е единствената причина да не влизаме в еврозоната“, заяви пък икономистът Кузман Илиев.

Вчера премиерът Донев заяви, че с тази мярка не се обявява война на хранителните вериги, а тя само ще осветли нелоялни търговски практики, които ощетяват българския потребител.

Служебният премиер обясни, че чрез тази мярка ще се следят цените по цялата верига – от производител, през съответните доставчици, търговците на едро, през складовете, които ползват големите търговски вериги, до щанда, за да се види къде са най-големите надценки.

Правителството обмисля таван за надценките на основни продуктиВ този списък ще влязат между 50 и 100 артикули