Децата са на възраст между 8 и 18 години, остават сирачеста след бомбардировка в Сирия. Родителите им загиват и те остават сираци. Само едно от тях може да чува и говори, казва се Малек, а останачите четирима са глухонеми. На негов гръб са през цялото време братята и сестрите му. Те минават през тежки препитания - преминават сами през няколко граници в няколко държави. Налага им се да спят в гората и да оцелеят, минавайки през река, която за малко да ги удави, съобщава Нова тв.

„Преди няколко месеца къщата ни беше взривена от бомба. Не помня много. Сестра ми и братята ми бяха навън, аз бях са майка ми и баща ми. Не помня много - само, че седяхме заедно и изведнъж се чу взрив и после стана тъмно”, спомня си той.

 Един от най-мъчителните спомени за Малек е в болницата, когато разбира, че родителите му са загинали на място, а той в същото време е бил няколко часа под разрушения дом. Други бежанци в тяхното положение им помагат да преминат границите на Ирак и Турция, за да стигнат до България.

„3 дни спахме в гората. Но най-страшното беше, когато преминавахме някаква река. Водата ни повлече и за малко да се удавим. Опитахме се два пъти да минем границата, но все ни връщаха”, разказва младежът.

В крайна сметка успяват да преминат през всички трудности по пътя си и са настанени в центъра за бежанци, в новозагорското село Баня. Тъй като вече имат статут на бежанци, те трябва да напуснат центътра, но няма къде да отидат. Само едното от тях може да говори и чува, останалите дори не знаят жестомимичния език. 

„Не мога да допусна като ръководител тези 5 деца, които нямат никаква комуникация, да излязат на външен адрес. Това означава да ги оставя на произвола на съдбата. Те не владеят жестомимичния език, което е още по-трудно за тях”, казва директорът на центъра Милен Лаптев.

От Агенцията за бежанците са намерили техен чичо в Германия. Ако той не дойде да ги прибере, държавата на практика няма отговор какво се случва с деца като тях.

TrafficNews.bg