Премиерът Димитър Главчев е на място в Елин Пелин, за да координира действията на екипите след големия пожар в Елин Пелин.

Пожар избухна в склад за фойерверки в Елин Пелин, има пострадалиКъм мястото на инцидента пътуват вътрешния министър и главния секретар на МВР

„Не трябва да се всява паника сред населението. 4 или 5 са пострадалите при взривовете в складовете за пиротехника. Линейките са в готовност, за да транспортират пострадалите“, каза Димитър Главчев.

Към мястото на инцидента пътува брониран джип от армията, който да помогне в ситуацията.

„За евакуация ще се прецени на място, но по-добре е да се вземат повече мерки от по-рано", каза още Главчев. Той посъветва жителите на Елин Пелин да не се паникьосват. Главчев заяви, че е говорил с министъра на здравеопазването клиниките и линейките да бъдат в готовност за приемането на пострадали пациенти.

От „Пирогов“ потвърдиха за 2 настанени пациенти при тях - жена със 70% изгаряния и мъж с по-малка степен. Очакват още двама пострадали, каза в ефира на БНТ директорът на „Пирогов“.

"Двама души вече сме приети в "Пирогов", мъж и жена, и двама още очакваме. Жената е в тежко състояние. Шокът при тези пациенти е много голям, в тези първи часове не комуникираме с тях. Борим се за живота на хората", каза директорът на "Пирогов" Валентин Димитров.

"Ситуацията е много тежка. Става въпрос за фирма, която се занимава с пиротехнически изделия. Информацията е има шест склада, които са пълни с такива изделия за съжаление. До момента пожарникарите са успели да извадят двама тежко пострадали с трета степен изгаряния, които в момента са транспортирани в болнични заведения. Имаме информация за още двама, които са още вътре, дали е един или двама - уточняваме го, тъй като и със собственика, и със самите хора, които работят там комуникацията е малко сложна и не знаят кой къде е бил. Отделно от големите взривове прехвърли около 500 метра, попадна горящо нещо върху голяма горяща база на хранителна верига, в момента и там гори", каза вътрешният министър Калин Стоянов.

Обявено е частично бедствено положение в Елин Пелин. Започва евакуация на населението от най-близките до мястото на инцидента къщи.

"Собственикът на складовете го няма, работниците са запознати със складовете, къде какво има, те помагат на пожарникарите", обясни вътрешният министър Калин Стоянов.

"Собственикът на склада пътува, складът е с най-доброто високотехнологично оборудване. С това видеонаблюдение се надявам да установим причините за пожара. На този етап се счита, че в складовете има вещества за фойерверки. При проверка преди три месеца не са установени никакви нарушения", каза Атанас Илков от ГДНП.