11 хранителни продукта, които могат да бъдат определни като типично български, имат шанс да бъдат регистрирани в Брюксел със защитено географско указание. Това съобщи Десислава Димитрова, координатор на  Slow Food.

Другият продукт от региона на Пловдив, който може да влезе в регистъра е смилянския фасул, разказа в програма "Точно днес" на радио Пловдив Димитрова, координатор на клона в България. По думите й, това показва специално проучване на българския клон на организацията Slow Food, започнало по идея и с подкрепата на евродепутата Момчил Неков.

Продуктите са: садовски фъстък - Садово, Пловдив;  куртовски розов домат и куртовска капия от Куртово Конаре, Пловдив; смилянски фасул; месо от източнобалканска свиня, характерна за областите Шумен, Варна и Бургас; еленски бут от община Елена; странджански чай; реселешки воден лук от Реселец, Червен бряг; сол от Атанасовското езеро - Бургас;  чипровски обге (домашно печени кори за баница от тесто); куткус (тестени зрънца) от Брезница, Гоце Делчев; меурче от Разлога (сушено в дървена пепел или в царевично брашно кълцано месо и подправки).

Засега България има успешно регистрирани като защитено географско указание само два продукта - горнооряховски суджук и българско розово масло.

Неправителствената организация ще помогне за регистрирането на обединение на производителите в съответния регион, което е задължително условие за кандидатстване и за подготовката на документацията по защитата на продуктите. Предстои национална процедура по признаването им, която се извършва в Министерството на земеделието и храните, следва одобрение в Брюксел, което отнема средно около две години.

Регистрираните в Брюксел храни носят добавена стойност за производителите и за района, в който са произведени. Вписването в регистрите е средство за достъп до пазара, осигурява допълнителна заетост на хората в тези райони и води до опазване на традициите и биоразнообрадието.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg