Премиерът Николай Денков се обърна към протестиращите енергетици и миньори в изявления в Министерския съвет след днешното извънредно заседание, на което се очакваше да бъдат приети териториалните планове за справедлив преход на въглищните региони у нас.

Това, което правим, е най-доброто възможно и за тях, и за държавата, като цяло. Голяма част от техните искания се основават на невярна или изопачена информация. Крайният срок да се изпрати пакетът документи до Европейската комисия е утре, събота. Никакво отлагане повече не може да се направи, защото рискуваме загуба на 3,5 млрд. лева, ако изпуснем срока. Второ – в документите, които изпращаме, ясно е казано, че централите ще работят до 2038 г. Трето – няма дати за затваряне на конкретни въглищни централи. Това коментира премиерът Николай Денков след правителственото заседание. Той призова протестиращите да се вслушат в казаното от него.

Премиерът обяви, че се създава предприятие за превръщане на териториите на мините в зони за икономическа дейност. То ще работи в сътрудничество с мините, за да се допълват, а не да се конкурират и да си пречат. „Създавайки такива територии, подходящи за инвеститори, очакваме там да се появят нови компании, които имат нужда от квалифицирана работна ръка, каквато е налична в този регион. Затова трябваше да проверим какъв ще е интересът – този тест показа, че интересът към тези региони от нови инвеститори е изключително голям”, уточни Денков.

По този начин министър-председателят уточни, че ще съществуват мините, които ще продължат да работят, ТЕЦ-овете и новото предприятие, което ще се създаде до края на годината, както и инвеститори, които вече са проявили интерес. Затова той призова: „Спрете с протестите! Вашите представители трябва да дойдат на преговори, защото това е начинът да се търсят решения”.

„Следващите два месеца ще преговаряме с Европейската комисия. След 30 ноември ЕК трябва да представи на всички държави членки договореното и до края на декември всяка държава трябва да се е съгласила с предлаганото. Ако това не се случи, то тогава средствата ще се изгубят и последствията за тези региони ще бъдат изключително тежки”, допълни Денков.