Проблемът с мръсния въздух в Пловдив е на път да се превърне от местен в национален, след като с него ще се занимават магистратите в трети град - Велико Търново. Безпрецедентното за България дело се размотава по съдилищата вече близо 5 години.

През 2011 г. Асоциацията за европейска интеграция и права на човека и 127 пловдивчани заведоха колективен иск срещу община Пловдив и регионалната екоинспекция за това, че не са предприели адекватни действия за намаляване на замърсяването, пише Сега. Дълго време Пловдив оглавяваше европейските класации по мръсен въздух, а жалбоподателите се позоваваха на данни от Европейската агенция по околна среда. Пловдивчани водят дело и в Страсбург.

Първоначално пловдивските магистрати си направиха отвод по делото и случаят беше прехвърлен на окръжния съд в Смолян. Решението на тамошните магистрати беше оповестено миналата година. То беше изцяло в полза на общината и екоинспекцията. Основният мотив на съда беше, че искът е неоснователен и недоказан, а институциите са предприели мерки за облекчаване на положението. На свой ред ищците обжалваха решението. Така то беше пратено в Апелативния съд в Пловдив. По примера на колегите си от окръжния съд съдиите и там си направиха отвод. Сега обжалването на решението от Смолян отива за разглеждане в Апелативния съд във Велико Търново. Заседанието на съда е насрочено за 27 септември, съобщава адвокат Михаил Екимджиев, който е един от инициаторите на иска.

Ищците нямат материални претенции, целта им беше да накарат институциите да предприемат ефективни мерки. По делото през годините бяха изнесени редица експертизи, например, че зелените площи в града са близо два пъти по-малко от стандартите, че няма зелена вълна, че голяма част от автобусите ползват дизелово гориво и пр. От общината представиха мерки за облекчаване на проблема, например беше внесена нова техника за сметосъбиране и почистване, и изтъкнаха, че показателите на града са подобрени. Съмненията в града обаче останаха.

Заради замърсения въздух в 29 града у нас Европейската комисия предяви през 2015 г. иск в Съда на ЕС. Според жалбата на ЕК България системно нарушава нормите за фини прахови частици на територията на 6 зони и агломерации - София, Пловдив, Варна, агломерациите Северна, Югозападна, Югоизточна. Българското правителство обаче оспори констатациите в официална позиция, с която заяви, че ситуацията с нарушаването на нормите се подобрява.

Хората от село Труд: Ние сме безцеремонно излъгани и продадени! - четете ТУК

TrafficNews.bg