Виновни в затвора рядко се срещат, но така или иначе далеч не всички могат да убедят Темида в своята невинност. И макар, че повечето българи смятат, че богинята на справедливостта леко наднича с едното око под превръзката, рано или късно някои от тях трябва да разчитат на милостта й.  През 2017 година в пловдивските съдебни зали пред закона се изправиха стотици. Съдът в Пловдив се слави като един от най- строгите в страната и това често се изтъква от столични адвокати, които пледират по дела под тепетата. Действително оправдателните присъди са нищожен процент от произнесените, а мнозина от обвинените заявяват на всеослушание, че предпочитат да застанат пред Специализирания съд, вместо да разчитат на милостта на местните магистрати. 

Някои от тези подсъдими са добре познати на обществото - било заради стари престъпления или заради общественото си положение. Читателите ни следяха с интерес историите за убийства, отмъщения, палежи, трафик на дрога. Ето и част от героите на криминалните хроники, които тази година се изправиха пред пловдивския съд. 

Божидар Атанасов - само един живот не стига

Две доживотни присъди получи пловдивчанинът Божидар Атанасов в рамките на една година. Той бе признат за виновен за разстрелите на митничаря Георги Дребчев и на на Огнян Харизанов. 

Убийството на Дребчев бе разкрито след 16 години, а присъдата дойде 18- години по-късно. Според обвинението подбудител на жеското престъпление е загиналият в катастрофа бивш кмет на Съединение Евгений Маринчешки. Въпреки осъдителната присъда , в делото имаше много неизвестни, които до края на процеса останаха такива. Тезата, че митничарят е бил поръчан от бившия кмет остана висяща. 

На 17 август 2007 година  Оги Лудия бе застрелян в двора на вилата си край хижа Чернатица в Родопите. Точно 10 години по-късно възмездието дойде под формата на най- тежкото наказание, предвидено от Наказателния кодекс. 

Според обвинението Атанасов е ликвидирал Оги Лудия, за да не му плати за голяма пратка дрога. Свидетел на обвинението, който е лежал в една килия с Божидар, твърди, че той му е признал за убийството, като му разказал , че Харизанов му е дал между половин и 1 кг кокаин, които той продал, но след това не дали уговорената сума. 

Адвокатът на Атанасов - Розалина Андонова бе категорична, че обвинението не разполага с никакви доказателства, които да подкрепят твърденията. "Не са доказани нито мотива, нито това , че Божидар е бил човека, който е стрелял по Харизанов" заяви тя. Андонова бе категорична, че той физически не е могъл да бъде на местопрестъплението, тъй като има достатъчно показания на свидетели, които са видели подсъдимия на технопарти на хижа "Здравец". Според прокурора обаче убиецът е бил там, за да си осигури алиби . Атанасов обжалва и двете присъди.  

Венцислав Караджов - полицай или престъпник?

Година и половина след двойното убийство на Божурка и Цветан Караджови, пловдивският Окръжен съд даде ход на делото срещу сина им Венцислав Караджов. Той е обвинен , че през май миналата година ги е екзекутирал заради спор за имот. Желанието на подсъдимия и неговия защитник Зоя Тошкова бе съдът да върне делото на фаза досъдебно производство, с мотивите че има допуснати серия драстични нарушения.

Венцислав Караджов коментира, че разследването срещу него е пълен фарс, а съпругата му Каля Караджова заяви в съдебна зала, че по време на разследването е била тормозена от висши полицейски началници, които я карали да смени показанията си и да признае, че мъжът й е извършил престъплението. "В продължение на месец всеки ден бях викана в полицията, за да ме разпитват. На 2 юни ме задържаха за 24 часа. Полицейски шефове ми крещяха и ме заплашваха, че ако не кажа, че Венци е убиец, ще ми се стъжни живота и ще ни обвинят като организирана престъпна група мен, мъжът ми и  майка ми. След това дойде майка ми и ми каза че синът ми са го разпитвали цяла нощ, че психоложката му крещяла непрекъснато, че той не бил на себе си - не можел да говори и залитал" разказа Караджова. 

Каля Караджова е подала множество жалби до Главна прокуратура за упражнен натиск и прокуратурата е възложена няколко проверки. Проверките обаче не са констатирали нарушения. 

Делото продължава през януари, когато ще бъдат разпитани полицейски началници и вещи лица.

Владимир Елдъров - смъртта е моят занаят

Подбудителство към убийство на адвокат, поръчителство на 4 палежа и едно предупреждение към колега в стил „Кръстника”, предружено с разбита кола. Това са престъпленията, за които пловдивският адвокат Владимир Елдъров получи 7,6 години затвор. Той е първият пловдивски юрист, който получава толкова тежка ефективна присъда. Макар и тя да не е окончателна, тъй като предстои да мине през още две инстанции, на 25 октомври, след произнасянето на съда Елдъров и съучастниците му бяха отведени с белезници в ареста. След бягството на Братя Галеви и още няколко доста унизителни за съдебната система случая на изчезнали осъдени престъпници, магистратите рядко рискуват след първото произнасяне да оставят подсъдимите с големи присъди на свобода или с по-леки мерки.

Майката на Владимир Елдъров, която е и негов адвокат, както и другият му защитник Тервел Раев определиха разследването и самата присъда като „поръчкови”, манипулативни” и предупредиха, че един ден много хора ще трябва да се извинят на оклеветения юрист. Дали това ще се случи, бъдещето ще покаже. Но въпросът, който мнозина, включително и близки на Владимир Елдъров си задават, е защо наследникът на една от най- уважаваните адвокатски фамилии в града се оказа зад решетките с обвинения, по-подходящи за мутра с дебело криминално досие?

 

Райфъла - невинен до доказване на противното

Бизнесменът Атанас Червенков- Райфъла очевидно е сред любимците на Темида, защото през ноември тя му направи неочакван подарък, отменяйки 13- годишната му присъда, постановена през януари 2017. 

Той получи 11 години за подбудителство за опит за убийство на управителя на медицински център Аргир Гяуров, 8 години за подбудителство за опожаряването на автомобилите на ексдепутата Антоний Йорданов и на бившата му любовница Павлина Хараланова, както и 1 година за увреждане на имущество и 2 години за незаконно пренасяне на боеприпаси. Съдът наложи наложи най-тежкото от четирите наказания, като го увеличи с  две  години. 

10 месеца по-късно Апелативният съд отмени наказанието. Според магистратите "въпреки значителните усилия при изясняване на фактическата обстановка по делото,  са допуснати съществени процесуални нарушения, които не могат да бъдат коригирани от настоящата инстанция". 

Бизнесменът веднага предприе опити да излезе от ареста, където е вече трета година, но на този етап безуспешно. Междувременно той се оказа сред заподозрените за палежа на джипа на шефа на пловдивския затвора Божил Иванов и след няколко обиска, скоропостижно бе преместен в Центрания Софийски затвор. 

Емил Власов - пране на пари. Със или без накисване?

Обвинение за пране на пари изпрати зад решетките пловдивския бизнесмен Емил Власов. Собственикът на няколко бензиностанции в Пловдив се яви в съда с трима адвокати и много документи, но въпреки това остана зад решетките. Власов и защитниците му изтъкнаха, че сумата от 350 000 евро, открита в сейфа на Вася Стоянова - другата обвиняема по делото, е със законен произход и имат документи за парите. "Бизнесът на Власов е законен, във фирмите му работят голям брой служители. Ако все пак има някакви закононарушения, това не означава че трябва да бъде сринат целият му бизнес" изтъкна адвокат Недева.

Самият Емил Власов заяви, че бензиностанциите му в момента не работят и това ще попречи да погасява кредита си към банките. "Ако изпадна в просрочие, банката ще ми вземе бензиностанциите, а 16 души остават на улицата. При обиските полицията взе всички пари, които държах в къщи и сега семейството ми не може да покрива дори елементарните си сметки". Той каза, че заради сърдечните си проблеми, излиза извън ритъм и е много вероятно при някоя криза, служителите на ареста да не успеят да реагират адекватно. 

Въпреки изтъкнатите факти обаче, съдът го остави в ареста като се мотивира че задържаният може да извърши друго престъпление. 

Емил Власов и Вася Стоянова бяха задържани при операцията на ДАНС и Икономическа полиция срещу търговията с контрабандно гориво. По време на операцията е разбита схема за укриване на данъци и пране на пари. В нея са замесени няколко бензиностанции. 100 000 литра горива без доказан произход и парични средства с левова равностойност над 1,9 млн. лева са открити при разследването. 

В бранша усилено се коментира, че е бил накиснат. 

Емил Кабаиванов - Карлово е малко, но спасение дебне отвсякъде

Само ден преди да обяви решението си по делото срещу кмета на карлово Емил Кабаиванов съдът в Карлово си даде отвод. След близо година и половина разпити на свидетели, експертизи, вещи лица и пр. , през март председателят на състава съдия Анна Донкова - Кутрова е заявила, че съставът се отвежда, тъй като Районният съд в града е получил нова сграда от общината и тя се опасявала да не бъде обвинена в конфликт на интереси. 

 Всички свидетели вече са бяха разпитани, а експертизите са били приети. След отвода на съда обаче, делото започна отначало в Пловдив. 

Кабаиванов е обвинен за това, че в периода от 24 април 2013 г. до 30  април 2014 г. в Карлово при условията на продължаващо престъпление в качеството си на длъжностно лице – кмет на Общината, е присвоил чужди пари в големи размери – общо 26 984 лв., собственост на Община Карлово. Парите са били получени от общината по сключен между нея и МОСВ договор за безвъзмездна финансова помощ, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд на ЕО.

Райна Петрова - невинна в каквото и да било

Темида се отнесе благосклонно и към още един кмет, нарочен за престъпник. на 10 ноември пловдивският Окръжен съд оправда Райна Петрова и по двете две повдигнати обвинения. Тя бе обвинена в длъжностно престъпление при доставката на хранителни продукти в детските градини и приемането на ваучер за екзотична екскурзия от лансираната от нея фирма.

Едното обвинение срещу Петрова е  за това, че от началото на месец юни 2012 г.  до месец юли 2013 г., в качеството кмет на район „Централен” е пренебрегнала разпоредбите на решение на Общинския съвет на Община Пловдив, с което са делегирани права на директорите на ЦДГ и ОДЗ, които разпоредби им дават право да проведат самостоятелно процедурите по ЗОП за възлагане на доставка на хранителни продукти.

Кметицата сама е определила избора на изпълнител на договорите по ЗОП  вместо възложителите, с цел да набави за другиго облага чрез получаване на парични средства  в  размер на 44 855,03 лв. с което накърнила авторитета и доверието в местната власт и нарушаване на принципа за свободна и лоялна конкуренция.

Второто обвинение е за това, че през месец юни 2013 г. е приела Райна Петрова е получила незаконно дар -  ваучер за туристическа услуга на стойност 9 780 лв. от Надежда Минчева.

Ваучерът за Тайланд бил даден на Петрова, за да упражни влияние при вземане на решение от длъжностно лице – зам.-кметът Борислав Стаматов във връзка със службата му относно провеждане на процедура по възлагане на обществена поръчка на стойност 376 000 лв. за избор на изпълнител за доставка на хранителни продукти на детските ясли и детските кухни.

Надежда Минчева също е оправдана. Тя почерпи с бонбони след като чу решението на съда. 

Иван Евстатиев - 6 години за Хумберт Хумберт

Колегата на Кабаиванов и Петрова - бившият кмет на Пазарджик Иван Евстатиев обаче не бе пожален. Любителят на лолитки бе признат за виновен за това, че е  изнасилил 16-годишно момиче и получи 6 години затвор при първоначален строг режим. Освен това бившият кмет трябва да заплати и 10 000 лева обезщетение.  

Евстатиев бе арестуван през януари 2016 година, след като 16-годишната Ирина подаде жалба, че е била подмамена в хотелска стая от екскмета, който я напил и я насилил. Евстатиев призна, че е имал сексуален акт с момичето, но той бил абсолютно доброволен от нейна страна. 

Любомир Трайков -  на топло след поправителния 

На 21 юли Апелативният съд в Пловдив увеличи наказанието на Любомир Трайков от четири на шест години затвор за причинената катастрофа на бул. „Руски“ в Пловдив през 2016.В нея загинаха трима души, а четири деца останаха сираци. 

Според второинстанционния съд наказанието, което подсъдимият следва да изтърпи, е девет години лишаване от свобода, но тъй като по делото е проведено съкратено съдебно следствие, по закон санкцията задължително се намаля с една трета. Така Трайков ще лежи 6 години.

Апелативният съд увеличи и наказанието, с което подсъдимият е лишен от право да управлява МПС, от шест на седем години.

Решението  подлежи на обжалване или протест пред Върховния касационен съд.

По време на заседанието 26-годишният младеж от Първенец заяви: „Съжалявам за всичко, нито искам да се укрия, нито да не си понеса наказанието. Искам по-лека присъда, за да мога да продължа нормално живота си. Искам този кошмар да свърши”, заяви Любимир Трайков.

Любомир Данчев - пловдивският Ван дер Любе, когото всички освен съда, смятат за невинен

Окръжният съд призна за виновен клошарят Любомир Данчев, който бе единственият обвиняем по делото за палежа на Тютюневите складове. Присъдата е 4 години затвор при първоначален строг режим. Присъдата може да бъде обжалвана пред Апелативен съд. Председателят на Адвокатска колегия Пловдив Стефан Левашки защитава pro bono обвиняемия. 

През август 2016 година огромен пожар изпепели 4 тютюневи склада в Тютюневия град. 3 от тях бяха наследство на големият дарител Кудоглу. За запалването бе обвинен Данчев, който по невнимание хвърлил незагасена цигара в кош с вестници. Това бе версията на прокуратурата, подкрепена от няколко пожаро- технически експертизи. Любомир е категоричен, че няма вина за палежа.

„Винаги си гася цигарите. Не съм виновен, не съм запалил сградата”, бяха последните му думи.

Вкъщност 99% от пловдивчаните не вярват във вината на Данчев и смятат, че красивите руини станаха жертва на престъпната комбинация от алчността на инвеститорите и безхаберието на държавата. 

Корнелиус Бренчес праща поздрави и се извинява

Бизнесменът Николай Николов и холандецът Корнелиус Бренченс се покриха в чужбина и не се явиха днес в съда. Двамата са  обвинени в трафик на 60 кг кокаин, пристигнали в комбайн от Аржентина до България. Дрогата бе задържана през май 2012 година на пристанище Русе. Цената и е около 3 милиона лева.

Днес в съда стана ясно, че Корнелиус Бренченс в момента се намира в Холандия, а Николов е забегнал към Кайманите. Делото се отлага, докато не ги намерят.