Правителството одобри създаването на държавен ВиК холдинг. Това стана в началото на днешно си заседание. Новата фирма ще обедини всички водни дружества с държавно участие, докладва регионалният министър Петя Аврамова. Капиталът на холдинга ще е 1 млрд. лева. Премиерът Бойко Борисов подчерта, че проверките на вецовете са на първо място, а на второ – производството на ток.

Аврамова ще отговаря за управлението на новата структура. Целта на холдинга е да подобри управлението на ВиК дружествата в страната.

Той ще определя и надзирава инвестициите им, но няма да възлага обществени поръчки заради правилата за достъп до еврофондовете за околна среда, обясни регионалният министър.

Капиталът на холдинга ще се формира чрез парична вноска от държавата, парите ще са от централния бюджет за 2020 година по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Създаването на ВиК холдингът трябва да попречи на възникването на проблеми с водата като в Перник, стана ясно от изказване на икономическия министър Емил Караниколов.

Досега много градове умишлено не желаеха да правят водни проекти, заяви и премиерът Бойко Борисов.

До следващата сряда да бъде подготвен мораториум върху износа на питейна вода и да се ограничи подаването на вода към водноелектрическите централи, нареди още той.