Правителството на Южна Корея планира да пусне пилотна мрежа от шесто поколение (6G) през 2026 г. За целта е заделен бюджет в размер на 169 милиона долара, съобщи Business Korea.

Властите в една от най-развитите азиатски страни планират да комерсиализират 6G услугата в периода от 2028 до 2030 г. Очаква се мобилните мрежи от шесто поколение да бъдат 50 пъти по-бързи от актуалните сега 5G мрежи.

По-рано тази седмица южнокорейският премиер Чунг Се-Кюн разкри стратегията на правителството за насърчаване на научноизследователската и развойна дейност (R&D) в телекомуникациите от ново поколение. Стратегията предвижда проактивно развитие на технологиите на бъдещето, заедно с получаване на ценни патенти.

Правителството ще инвестира приблизително 169 милиона долара за пет години в проекта, започвайки от 2021 г., за да подсигури основните 6G технологии. Процесът ще започне с 10 стратегически цели в 6 ключови области, вкл. хипер-производителност, хипер-пропускливост, свръхпрецизност, хипер-пространство, хипер-интелигентност и хипер-доверие.

Създателите на пилотния 6G проект целят да постигнат скорост за пренос на данни от 1 терабайт в секунда (TB/s) и намаляване на латентността до 0,1 милисекунди (ms). Съгласно проекта, 6G мрежата ще е достъпна на височина до 10 км над земята.

Очаква се мрежите от шесто поколение да намерят широко приложение в различни индустрии като здравеопазване, автомобили със самостоятелно управление и интелигентни градове.