"Много е трудно, това са биохимични процеси и грешката при повечето хора е, че чакат това състояние да премине от само себе си. Колкото по навреме се потърси помощ, толкова по-добре. В един такъв случай жена може да посегне и на собственото си дете", това каза психиатърът д-р Веселин Герев пред БНТ. 

Във вторник млада жена, майка на две деца, изчезна в София. Ден по-късно тялото й беше открито в столицата. Стана ясно, че тревожни мисли спохождали младата майка след второто раждане - мислела, че не се справя добре с двете си деца. 

По думите му следродилната депресия е едно малко по особено състояние, което е свързано с обръщането на хормоните на жената след раждане.

"Тогава настъпва една бърза буря и обрат в хормоналния баланс. Обикновено за това е виновен пролактинът. Това е хормонът, който дава възможност на жената да кърми. Когато жените раждат нормално те могат да направят депресия до 2-3 дни след раждането. При секциото това може да започне от 5 до 7 дни след раждането. Важно е да се каже, че това е един айсберг - не можем да кажем колко са тези случаи. Много жени имат така наречените преходни симптоми на тревожност, меланхолия, които понякога спонтанно отминават. До развитие на клинична депресия стигат обикновено тези жени, които са по емоционални и са преживяли депресия преди самото раждане", обясни още психиатърът. 

"Проблемите обхващат до 2-3 месеца след раждане. По-тежко е състоянието на следродилната психоза. Там жената се капсулира, започва да живее в собствен свят", обясни още докторът. 

Според д-р Герев много малко хора обръщат внимание на ранните симптоми на депресията. За да се стигне до едно агресивно депресивно състояние се минава период на около година и половина нерви и безсъние. Това са симптоми, на които никой не обръща внимание. 

"Депресията се характеризира с три основни големи симптома - понижено настроение, липса на енергия и депресивни мисли. Тези симптоми трябва да ги има поне 3-4 месеца", поясни още той.

Откритата мъртва Биляна е съпруга на български международен реферВенев е трябвало да бъде част от съдийската бригада на мача ЦСКА 1948 – Арда на 21 октомври