Специализираната прокуратура се самосезира след разследване на Нова телевизия за кардиолога д-р Петър Лазов от държавната болница в Пазарджик, който беше уличен в поставянето на стентове на здрави хора.  От държавното обвинение обявиха, че започват комплексна проверка на медицинското заведение, в която ще участват четири институции.

Кардиолог в Пазарджик слагал стентове на здрави, взимал 57 000 лв на месецД-р Петър Лазов е един от тримата инвазивни кардиолози в областната болница

ГДБОП следва да установи дали са налице данни за извършено престъпление по Наказателния кодекс. Предстои да бъдат снети обяснения на лекари и медицински работници, да бъде проверена цялата медицинска документация и наложената практика на лечение на страдащи от сърдечни заболявания. 

Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ пък ще трябва да установи дали структурата, управлението, дейността и организацията на медицинската помощ в болницата съответства на Закона за лечебните заведения, Закона за
здравето Закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки и подзаконовите актове за тяхното прилагане.

Ще се провери и  спазването на медицинските стандарти и начинът, по който лечебното заведение е изразходвало бюджетните средства.

На Агенцията за държавна финансова инспекция е възложена цялостна финансова ревизия в МБАЛ-Пазарджик. Тя трябва да установи как са изразходвани целевите бюджетни средства за период от 2 години назад. Комплексната проверка на институциите трябва да приключи с подробен доклад в срок от 2 месеца.

В същото време от МБАЛ – Пазарджик излязоха с опровержение на твърденията в разследването на Нова телевизия.

„В началото на месец юни тази година в кабинета ми дойде за преглед пациент, който ми каза, че наскоро е лежал в софийска болница и колегите там са решили, че има значимо стеснение на коронарна артерия и трябва да се постави стент. 

Поиска второ мнение, като каза, че ще се премества да живее в Пазарджик и ако трябва да се постави стент, предпочита аз да извърша манипулацията. След като го прегледах, поисках да видя диска  от коронарографията. 

Дискът не можеше да се отвори на компютъра ми и за да  го разгледам, той предложи, понеже бил в командировка след няколко дни да дойде съпругата му с друг диск. След няколко дни жена, представяща се за съпруга на пациента ми донесе в кабинета малък лаптоп.  В него нямаше диск, а запис на процедура в паметта и възпроизведен с програма DICOM. С тази програма може да се премахват сцени, да се поставят сцени, тоест може да се манипулира записа.

Подхождайки доверчиво, разгледах филма и установих, че на едната от артериите на сърцето – ЛАД има голяма кръгла аневризма- около два сантиметра, която не е за интервенция, а на дясната артерия има сигнификантна стеноза. Казах на съпругата на пациента, че  ще се наложи да се направи нова коронарография, вероятно да се постави стент в началото на дясната артерия, а аневризмата на ЛАД ще се лекува медикаментозно. След няколко дни същото казах и на пациента по телефона. Оригинален диск от коронарографията на този пациент аз не съм гледал. ” , разказва инвазивният кардиолог д-р Петър Лазов в позицията си.

По думите на лекаря в разследването на Васил Иванов е внушено, че Лазов е гледал диска на пазиента, което всъщност не е така. Кардиологът определа репортажа като манипулативен и твърди, че съвсем умишлено в него е изряза голяма част от истината.  

„Не съм поставял стентове на здрави артерии. При проверка на дейността на отделението с лекота ще се установи, че значителен процент над 50% от процедурите завършват без поставяне на стент, съобразно състоянието на пациента, което ясно илюстриара неверността и манипулативността на внушението, че се стентират пациенти без съответни показания.

Не е вярно, че съм получавал заплата от 57 000 лв. Заплатата ми е в размер на около 1600 лв. месечно. Полученото ДМС е формирано въз основа на решение на Съвета на директорите  на болницата и е в размер на 15%  а не 50 % от стойността на пътеката, като следва да се има предвид, че за месеца, за който Васил Иванов държеше да повтори поне петдесет пъти, всъщност от двама  колеги, които извършваме процедурата, съм работил почти изключително аз и по обективни причини (отсъствие на колега, висока заболеваемост и т.н.), е формирано допълнително материално стимулиране (ДМС) в голям размер, което обаче процентно напълно съответства на генерирания приход на болницата, съобразно свършената работа. Процентът ДМС не е изключение и много колеги от болницата получават същия процент.” , обяснява Лазов.

Краят на изявлението на кардиолога е, че според него репортажът е подла, лъжлива, скалъпена история и целта и е да злепостави него самия, отделението, в което работи и болницата. Освен това той допълва, че ще заведе дело срещу журналиста Васил Иванов.