Схеми за източване на Националната здравноосигорителна каса (НЗОК) е установило здравното министерство в една държавна и две частни болници, съобщи зам.-министър Ваньо Шарков в събота по време на семинар във Велинград, съобщи мediapool. Става въпрос за многопрофилната болница във Враца и клиниките "Царица Йоана" в Сливен, и "Медлайн" в Пловдив .По думите на Шарков съдов хирург от болницата във Враца е практикувал по същото време в Шумен и по клинични пътеки е изработил над 200 000 лева. Според документацията по едно и също време той е участвал в операции във Враца и извършвал прегледи в Шумен.

Освен това въпросният лекар е получавал във врачанската болница по-висока заплата от тази на шефовете на клиники. Проверката на Медицинския одит обаче установила, че медицинските сестри в заведението не го познават и никога не са работили с него.

В частните болници в Пловдив и Сливен пък отчитали престой и извършени операции на пациенти, които изобщо не са били настанявани в лечебните заведения. Шарков даде пример с възрастен човек, който си платил за преглед и престой в пловдивската болница, но в епикризата, която получил пишело, че му е направена сърдечна операция.

"Има сигнали от хора, които преглеждайки своето електронно досие в здравната каса, установяват, че са лежали в болница, която дори не знаят къде се намира. Такъв беше случая с болницата, на която отнехме разрешителното за дейност. Там имаше огромен брой хора, които не знаеха къде се намира тя и органите на разследването бяха установили дори, че те са разкарвани с автомобили, за да им се покаже къде е болницата, за да могат да свидетелстват след това, че са били. Затова отнехме разрешението на болницата и така ще се процедира в такива случаи", коментира Шарков.

TNS.bg потърси за коментар ръководството на пловдивската болница. Директорът на частната болница д-р Невен Енчев обясни, че здравната каса не е била ощетена и че става въпрос за административна грешка. Пациентът е лекуван 5 дни в лечебното заведение, но точно преди операцията се е отказал от интервенцията. Операцията не е била отчетена в здравната каса.

Проблемът бил в медицинската сестра, която дала шаблонна бланка на пациента, когато поискал епикриза за заболяването си. Заради грешката, наказание са понесли както сестрата, така и лекуващият лекар. Според д-р Енчев, лечебното заведение няма да получи парите дори и за престоя на пациента, защото той е приет въпреки, че лимитът е бил изчерпан. Освен това преди напускане на болницата, самият пациент е написал благодарствено послание в специалната книга на входа на лечебното заведение.  

 "Цялата грешка е в сестрата, че е дала готов шаблон на епикриза на пациента като е заменила старо име с неговото, за да бъде удовлетворен по-бързо, но това е нейна административна грешка. Категоричен съм, че касата не е ощетена с нито един лев. Ние работим от дълги години в Пловдив и сме излекували хиляди пациенти. Досега от работата на медиците никой не се е оплакал", категоричен е директорът на "Медлайн" д-р Невен Енчев. 

TNS.bg