Бонбони с опасен консервант заливат пазара - особено в малките населени места, алармират читатели на БГНЕС. Те са тип маршмелоу и са едни от най-предпочитаните от децата.
Бонбоните съдържат хранителната добавка тартразин (Е102). Съставката е изцяло изкуствена, няма аналог в природата и придава яркожълт цвят на сладкарските изделия. Тартразин се влага също в сухи супи, бульони, корнфлейкс, чипсове, снаксове и дори сладолед.
Химичният продукт може да причини различни алергични реакции, особено при хора, страдащи от астма или непоносимост към аспирин. Провокира астматични пристъпи при деца. Тартразин се получава от въглищен катран - иначе казано от отпадъци от различни индустрии.
На гърба на опаковката на бонбоните е упоменато, че съдържат тартразин и пише: "Може да има неблагоприятен ефект върху активността и вниманието на децата."
Тартразинът е разрешен за употреба в България и това е регламентирано в Наредба 8 за изискванията към използване на добавки в храните.
Според родното законодателство на наша територия може да се използва тартразин в сладкарството, но само ако е изрично упоменат в съдържанието.
Изкуствената добавка е забранена в редица страни като Финландия и Саудитска Арабия. Позволен е за употреба в хранителната индустрия и в САЩ, както и в рамките на Европейския съюз.
Липсата на забрана обаче не означава, че той е напълно безопасен, особено във високи дози. Именно това е причина по индивидуални решения на местните власти добавката да не се ползва в Австрия и Норвегия.
Тартразин е свързван още с рискове от нарушения на съня, хиперактивност при деца, кожни сърбежи и лилави петна по кожата, замъглено зрение и загуба на равновесие.