"Свидетели сме на поредните опити за манипулативно интерперетиране на историята и хвърляне на нова порция лъжи, манипулации и откровени клевети срещу мен от същите хора, които го правеха 2013-2014 година. Тогава бях подложен на всевъзможни проверки. Нещо повече, припомням, че спечелих и много от делата за клевета". Това написа премиерът в оставка Бойко Борисов в личния си профил във Фейсбук.

И продължи:

"Надявам се, че компетентните органи и сега ще проверят всички сигнали срещу мен, както са го правили и досега. Аз категорично заявявам, че не участвам в никакви фирми, бизнеси или офшорки, както впрочем беше доказано още 2013 година, когато отново се сипеха поредица лъжи от медиите на кръга около една фалирала банка. Разговарях с моите адвокати днес, които започват работа по завеждане на нови дела срещу клеветниците."

В интервю дадено преди ден Цветан Василев обяви, че “дясната ръка на Бойко Борисов“ Александър Сталийски го е рекетирал и му е взел над 100 милиона лева срещу обещание за държавна закрила.  Първата описана схема бе за откупуване на дялове във военния завод “Дунарит“ за 43 милиона лева. В интервю за предаването “Просто Диков“ по Би Ай Ти Василев каза, че откупени от него дялове преди това били подарени на Сталийски.

Схемата, която описва Цветан Василев, е следната. През 2010 година банкерът е прехвърлил без пари 50% от собствеността на “Дунарит“ на фирми, собственост на посочени от Сталийски лица. Срещу това банкерът получил обещание, че ще бъде закрилян от държавата.

Само три години по-късно Цветан Василев откупил подарените дялове за 43 милиона лева. В предаването банкерът показа документи за прехвърляне на дяловете и откупуването им. В тази сума не влизал дивидента от 6 милиона лева, който Александър Сталийски получил от дяловете в “Дунарит.

Цветан Василев казва, че по същата схема са се разиграли и дяловете в друго предприятие от военния бранш –  “Авионамс“. Банкерът обясни, че през 2012 година авиоремонтният завод бил принуден да купи 6 хеликоптера, които стрували 8 милиона лева за 28 милиона лева.

Цветан Василев обясни, че сега Борисов има интерес да национализира "Авионамс", защото заводът е спечелил поръчка за ремонт на хеликоптери с НАТО, от която ще се спечелят 30 милиона долара.

Цветан Василев казва, че Сталийски е придобил и 40 млн. от изнудване на ТВ7 във връзка с договор за наем, подписан с тогавашния директор Николай Бареков. Според договора на Сталийски е трябвало да се плаща по 10 млн. лв. годишно за наем за студиа. Така общата сума към Сталийски, по твърденията на Василев, става 108 милиона лева

Цветан Василев каза, че през юни 2014 година е занесъл на Бойко Борисов документи, показващи колко пари е получил от него Александър Сталийски. На въпрос за каква сума става дума, той отговори: "Много".

В интервюто Цветан Василев изразява съжаление за ролята си, която е имал за възхода на Делян Пеевски.

“Можех да спра Пеевски хиляди пъти през този период (по време на правителството на НДСВ) Направих злини, като съм му чистил всички авгиеви обори. Като се започне от ремонтите на обектите на Националната спорта база, докато майка му беше шеф на тотото, през държавния резерв. Ако го бях оставил, никой нямаше да знае за него, всичко покрих, за да няма скандали“, обясни банкерът.

Според банкера сделката за “Виваком“ е кражбата на века, заради която “вероятно си отиде КТБ“. Василев твърди, че компанията е открадната, а платената за нея цена е над 70% по-ниска от пазарната й стойност.

"Не мога да си представя, че някой би предоставил на Спас Русев (бизнесмен и мажоритарен собственик на "Виваком") 46% от компания, при положение, че той нито е дал пари, нито има възможност да обезпечи руската банка ВТБ да влезе в сделката, нито да реши проблемите на територията на страната", каза Василев.

Според банкера Русев е поел ангажимент, който очевидно надхвърля възможностите му, и той няма никакво съмнение, че зад българските лица в цялата стратегия стоят Пеевски и Борисов.

"Как сделката мина за три дни през Комисията за защита на конкуренцията при Петко Николов. Нито една сделка не минаваше без Николов да се е обадил на Пеевски, Борисов, или на двамата", подчерта Василев.

Според него в случая с БТК държавата се е отказала от минимум 150 млн. евро а реалната стойност на компанията е около 1.2 милиарда лева.

Василев обясни, че Пеевски е искал 10% от “Виваком“, а амбиции за същия процент имал и Бойко Борисов, защото “му бил помагал в сделката".

“Ако се случи препродажба на "Виваком", съм силно заинтересуван къде ще отидат парите, които ще постъпят по сметката на неговата (на Пеевски) офшорка в Люксембург", каза Василев.

Той посочи още, че досега от "Виваком" са източени 10 млн. лв. към ФК "Левски". "Истината за "Левски" е, че беше овладян от Пеевски и Сталийски, разбирай Борисов. До ден днешен никой не е върнал на КТБ 1 млн. лв., платени директно от фирма от съзвездието на банката по сметката на клуба с посредничеството на фирма на вездесъщия адвокат на Пеевски – Александър Ангелов", каза Цветан Василев.

По темата АЕЦ “Белене“ Василев каза, че половината от плащанията по проекта са отивали към “котараците“ на Бояна, имайки предвид обкръжението на Бойко Борисов, за което говори.

“Нямам никакво съмнение, че той (Делян Добрев) е получил устно разпореждане от своя началник. Богомил Манчев е споделял пред мен, че половината от плащанията към "Парсънс", респективно "Риск инженеринг" или която и да е компания по веригата, е трябвало да бъдат отчитани чрез единия на "котараците" на Бояна", заяви той.

Банкерът обобщи, че от2009 година в България има мафиотски режим на управление на държавата, като се редуват клановете на Пеевски и Борисов, а в последните две години двата клана действат заедно. “За една година управление на Борисов, фирмите, свързани с Пеевски, взеха обществени поръчки за 1.5 млрд лева“, каза Василев.

В отговор на въпрос, Цветан Василев обяви, че след две години четири месеца работа по делата срещу него са на нулев етап. "Сега се работи по обвиненията за организирана престъпна група, от основни служители на банката, чакаме обвиненията", обясни той.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg