Най-малко 492 са вече жертвите след израелските удари в Ливан. Израелската армия съобщи, че е атакувала 1300 цели на Хизбула.

Групировката на свой ред обяви, че е изстреляла 200 ракети по Северен Израел. В Южен Ливан се образуваха километрични задръствания - хиляди хора бягат от районите, за които се смята, че са бастиони на Хизбула.

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел предупреди, че конфликтът между Израел и ливанската групировка заплашва да доведе до "тотална война" в Близкия изток.

Борел коментира ситуацията преди срещата на страните от Г-7 снощи в навечерието на откриването на "седмицата на високо равнище" в рамките на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

"Ескалацията е изключително опасна и обезпокоителна. Мога да кажа, че сме почти на ръба на тотална война", коментира върховният представител на Европейския съюз за външната политика Жозеп Борел.

Никой няма да спечели от ескалация в Близкия изток, предупредиха външните министри от Г-7 и призоваха за спиране на сегашния разрушителен цикъл.

"Хизбула" е ударила с тежки ракети военно летище край град Афула и военновъздушната база "Рамат Давид" в Израел, предаде ливанският телевизионен канал Al-Manar, като се позова на изявление на групировката.

"Хизбула" направи изявление, в което се казва, че "Ислямска съпротива" е изстреляла ракети "Фади 1" и "Фади 2" по военното летище "Магидо" в западната част на Афула. "Във второ изявление военните от "Хизбула" посочиха, че ракети "Фади-2" са били изстреляни по военната база и летище Рамат Давид", се казва в доклада.

Телевизията отбеляза, че в понеделник "Хизбула" е "отговорила на продължаващата израелска агресия в Ливан, като бойци на ислямската съпротива са нанесли удари по израелски цели в северната част на окупирана Палестина, включително край Хайфа и Тиберия".