Български превозвачи ще протестират днес срещу приемането на пакетът „Мобилност” – 1, по-известни, като планът „Макрон” в Брюксел.

Основните точки, срещу които ще с протестира са прибирането на водача до страната си на всеки 4 седмици и да бъде увеличен срока за влизане в сила на забраната за спане в шофьорските кабини, докато бъдат изградени паркинги. Превозвачите искат също така ясни и приемливи правила за командироване. 

"Ние от година и половина сме заявили, че мобилният пакет 1 във вида, в който е предложен от Европейската комисия и приет от Съвета на Европа е неприемлив от българският транспортен бранш и ще протестираме срещу мерките, които са в пакета за мобилност 1", коментира пред TrafficNews.bg темата за протестите Йордан Арабаджиев. 

Пловдивски шофьори на тирове блокират Брюксел на 10 януари ВИДЕОПревозвачите ще протестират срещу приетите от Съвета на Европа промени в пакета “Макрон“

Според българските превозвачи, това ги прави неконкурентоспособни. Денят на протеста не е избран случайно. След броени часове се очаква пакетът „Макрон” да бъде внесен за гласуване в Транспортната комисия към Европейския парламент.

Очаква се протестът да бъде подкрепен и от транспортният ни министър Росен Желязков, както и от цялата българска администрация в европарламента