България е инициирала процедура по сключване на двустранен договор за доставка на лекарствения продукт Паксловид (Paxlovid) срещу Ковид-19. Това става ясно от съобщение на здравното министерство за наличието у нас на противовирусни препарати срещу коронавирус.

Paxlovid е антивирусно лекарство на Pfizer, което се използва за лечение на ковид при възрастни, които не се нуждаят от допълнителен кислород и които са изложени на повишен риск от тежка форма на заболяването. То се отпуска по лекарско предписание и се използва за извънболнично лечение на леки до умерени случаи. Трябва да се прилага възможно най-скоро след поставянето на диагнозата и в рамките на 5 дни от началото на симптомите. Разрешено бе за употреба под условие от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) през януари т.г., предаде "Сега". 

С Paxlovid се лекува например американският президент Джо Байдън, чийто тест наскоро отново се оказа положителен. Неговият лекар обясни, че положителната проба представлява "рикошетна позитивност", която се получава при някои пациенти след лечение с въпросния Паксловид - той изчиства вируса, но човек продължава да дава положителен резултат след завършване на курса.

"При предписването и отпускането на лекарствените продукти за перорална противовирусна терапия ще се спазват стриктно показанията в кратката характеристика на продуктите. Преценка за вида на терапията (специфична или симптоматична), която трябва да се приложи на всеки конкретен пациент се осъществява от лекуващия лекар, като се съобразява с индивидуалното състояние на пациента, в т.ч. съпътстващи заболявания, специфично физиологично състояние и др.", предупреждават от МЗ. Оттам обаче не се ангажират със срок кога въпросното лекарството може да дойде у нас.

По същия начин засега не е ясно и кога може да разчитаме на препарата Молнупиравир (Lagevrio, Molnupiravir), който също е за извънболнично лечение. "Министерство на здравеопазването е сключило договор с фирмата производител MSD за доставка на 20 000 терапевтични курса на лекарствения продукт Lagevrio (Molnupiravir), които ще бъдат налични в страната след получаване на разрешение за употреба от страна на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА)", казват от МЗ.

Молнупиравирът е бил проектиран за лечение на грип и хепатит С още преди 40 г., но така и не е пуснат на пазара. Сега неговата молекула се разработва наново от лабораториите на Merck. Преди няколко месеца биохимикът акад. Ваньо Митев препоръча да се откажем от него, тъй като има редица странични ефекти, така както е направила Франция, връщайки поръчка за 50 хил. хапчета.

Страната ни разполага с други препарати, които се използват в борбата срещу коронавирусната инфекция. Здравното ведомство осигурява три лекарствени продукта, фокусирани върху различни етапи от развитието на заболяването.