Правителството взе решение за присъединяването на България към Хартата за нулеви отпадъци по линия на сътрудничеството на държавата с Европейската космическа агенция (ЕКА).

Нарастващата глобализация и диверсификация на космическите дейности и същественото нарастване на обема на сателити, изведени в орбита, води до сериозни заплахи за безопасността и устойчивостта, като се увеличава рискът от сблъсък или образуване на „космически отпадъци". По този начин се застрашава безопасността на космическите дейности и независимия достъп на ЕС до космоса, обясниха от МС.

Хартата е необвързваща визия за смекчаване и отстраняване на космическите отпадъци до 2030 г., която вече е подкрепена от близо 100 основни участници в космическия сектор в Европа и извън нея, което е сигнал за силната европейска водеща роля за бъдеще с нулеви космически отпадъци.

Чрез подписването на Хартата за нулеви отпадъци България ще подкрепи европейската инициатива за безопасна и устойчива космическа среда, като от една страна ще отправи добро послание към създаващата се космическа индустрия, а от друга страна ще стане по-видима за ЕКА.

Включването на България към инициативата на ЕКА ще спомогне за развитието на космическата индустрия в страната, както и ще допринесе за повишаване на международния й имидж в сферата на космическите технологии.