Шафранът е една от най-скъпите подправки в света. Оказва се, че все повече български семейства произвеждат качествен шафран, даже след изследвания във френска лаборатория шафранът произведен на наша територия заема почетното трето място.

В първите студени дни на есента от земята се показват малки лилави минзухари, а в сърцето им - червени тичинки. Хиляди цветове от полята на древна Персия и днешен Иран към Западна Европа, Родопите и софийските полета. И с всяко навеждане, още един милиграм от най-скъпата подправка в света - шафрана.

Наричат го „червеното злато“ на Европа, а оказва се – и на България.

Семейството на Ани и Людмил отглежда малко шафранено поле от няколко години. Често запарват билков чай и са сигурни в лечебните свойства на подправката.

Разказват, че климатът и почвите в България са много подходящи и постигат първо качество шафран почти с лекота.

След изследване във френска лаборатория, произведеният в България шафран се нарежда на трето място в света по качество. Затова и проф. Нидал Шабан, Институт по генетика и  физиологията на растенията към БАН, заедно с учени от Ливан решава да работи в посока удължаване вегетационния период на продукта, предаде БТВ.