България е на прага на новия грипен сезон. Очаква се между 10 и 20 на сто от населението на страната да изкара грип тази година, прогнозират лекари. Жертви след усложнения годишно стават около 2 хиляди души. Най-рискови групи са хората над 65 години. Тежки последствия обаче има и при малките деца. На този фон - лични лекари в някои населени места у нас все още очакват ваксините да стигнат кабинетите им, за да имунизират всички желаещи. Първите доказани случаи на грип се очакват през ноември. Специалистите прогнозират, че пикът му ще бъде в началото на следващата година. Според експертите именно сега, през октовмври, е най-подходящото време за имунна защита. В България вече са доставени близо 350 хиляди дози противогрипни ваксини за хората на и над 65 години. Намеренията на здравните власти са до две години програмата за безплатно ваксиниране да бъде разширена и да включва деца над 6 месеца.     

„Миналата година поръчах 140 препарата,а сега 160. Това за моята практика означава 25 на сто от правоимащите”, коментира д-р Христов.

Противогрипните ваксини ще стигнат и до най-отдалечените райони до края на седмицата, уверяват здравните власти.

„От началото на месеца на хората над 65 години са поставени вече над 15 хиляди дози ваксина”, поясни д-р Кремена Пармакова, началник на отдел "Надзор на заразните болести" в МЗ за Нова тв.

„Повечето от моите пациенти още от август и септември бяха записани и сами дойдоха в кабинета”, заяви д-р Николай Бръзалов, председател на УС на БЛС.

Засега кабинетите са пълни с пациенти основно с COVID-19.

„И то с новия вариант - „Флирт", който причинява доста заболявания и поне половината от случаите при джипитата са такива. Има и риновируси. Масово над 80-90 на сто от хората, изкарват тези инфекции за 3-4 дни”, каза главният държавен здравен испектор доц. Ангел Кунчев.

„Очакванията са да циркулират грипни вируси, които са сходни и са включени в състава на ваксината. Миналата година най-висока активност имаше свинският грипен вирус – над 75 на сто от всички доказани. Считам, че сега е време да доминира Х3Н2. Клиничната картина е сходна при всички”, обясни доц. Нели Корсун, завеждащ лаборатоия „Грип и ОРЗ” в НЦЗПБ.

Целта на здравните власти тази година е всеки пети от рисковата група над 65-години да бъде ваксиниран. Обмислят се и варианти скоро в обхвата на програмата да бъдат включени и децата.

„Трябва най-напред първо да се разберем с педиатрите коя възрастова група да обхванем. Децата у нас не са толкова много, така че ако държавата не може да си го позволи, то ще е срамно”, смята Кунчев.

„Смъртността от грип при лицата на и над 65 години е по-висока от общата. Не забравяйте обаче, че това е заболяване, което протича тежко и при децата и може да отнеме живот и на млад човек”, твърди Пармакова.

Пловдивски епидемиолог: Нарастват случаите на COVID-19, не се страхувайте да се ваксиниратеНай-правилният период за поставяне на ваксина срещу есенно-зимните вируси е октомври месец