Българчето, родено в самолет на "Lufthansa", пристигна в нашата страна с родителите и по-големия си брат. 

Четиричленното семейство се завърна в България с полет на "Lufthansa" от Манчестър през Мюнхен и малкият Николай отново "летя" на височина, близка до тази, на която се роди преди 2 седмици. Майката и бебето се чувстват добре и щастливи да бъдат у дома, съобщиха от авиокомпанията. 

Малкият Николай се роди на 26 юли по време на полет от Богота до Франкфурт с помощта на трима лекари, които пътували в самолета, предаде Нова.

Самолетът „Airbus A340-300” излетял от колумбийската столица Богота на 25 юли в 21:00 ч. местно време. По време на полета 38-годишната Десислава изпитала симптоми на преждевременно раждане. Екипажът преместил някои пътници в предните редици, а задната част на самолета се превърнала във временна родилна зала. 

За щастие, раждането преминало без усложнения. За да предостави на майката и нейното новородено дете възможно най-бърза последваща медицинска грижа, капитанът на полета направил междинно кацане в Манчестър. След като медицински екипи поели майката и бебето, необикновеният полет продължил към Франкфурт.

"Досега не съм имал такъв случай в 37-годишната си практика. Целият екипаж свърши една изключителна работа, при това работа в екип, допринасяйки за раждането на детето. След кацането отидох незабавно при майката и нейното бебе, за да ги поздравя. Освен раждането на моя син, това беше най-вълнуващият момент в живота ми", споделя Курт Майер, капитан на полета.

"Когато бебето се роди, информирах останалите пътници чрез интерком системата. Всички аплодираха и бяха много щастливи, че всичко е минало добре", казва старшата стюардеса Каролин ван Ош.

Ражданията в самолет са голяма рядкост. От 1965 г. това е едва 11-ата поява на бебе на бора на машина на „Луфтханза”. По принцип авиокомпанията позволява на бременни жени да летят само до края на 36-тата седмица от бременността.