Провежда се втори оглед на жп линията Белица - Якоруда, където в четвъртък локомотив на теснолинейката се удари в паднала скала и дерайлира. Специалисти и алпинисти започнаха да обрушват скалите над линията.

Скалите се оказаха сериозно ерозирали и алпинистите трябваше да съборят голяма част от скалата. 

„Това е многослоева скала, многопластова, която като се подкопае отдолу може да се срути отгоре всичко”, обясни алпинистът Румен Вучков, предава Нова тв.

„По това време валят снегове, дъждове, замръзват цепките, ледът се надува и започва да кърти, това е основната причина да падат по това време камъни”, коментира алпинистът Евгени Цонев.

Обрушването се извършваше координирано с разписанието на влаковете. Така отложени и забавени пътувания нямаше. В опасния участък край Юруково обаче влаковете минаваха според наложеното ограничение - само с 15 км/ч .

„Мястото не е регистрирано като слабо или рисково, но имаме около 25-26 места, които са регистрирани като такива и там охраната е денонощна”, обясни Йордан Йорданов, главен експерт „Безопасност на превозите” в НКЖИ.

Тепърва експерти ще преценяват дали да се поставят обезопасителни мрежи на ската, който доведе да дерайлирането на влака.