Екстрадираната в САЩ 41-годишната Ирина Дилкинска никога не е била в САЩ и не е работила пряко за „One Coin“ , червеният бюлетин е базиран на две клетвени деклараци. Това заяви адвокатът на българката Николай Петров. Според него клиентката му е изготвяла  договори и не е знаела, че нарушава закона. Не се е крила. Задържали са я пред училището на сина й, поясни още той. 

Според американското министерство на правосъдието подозренията са, че Дилкинска е част от измамната схема на криптокралицата Ружа Игнатова - най-издирваната от ФБР жена в света.

Ето и какво разказа защитникът на екстрадираната жена пред БТВ:

Каква е връзката на Ирина Дилкинска с „One Coin“?

„Ирина Дилкинска е бивш правен съветник на Ружа Игнатова във връзка с работата на „One Coin“ и това е връзката между нея и Ружа Игнатова“.

А в самата фирма?

„Изпълнявала е задачи, каквито ѝ възложат. В интерес на истината е започнала работа. Впоследствие са реализирали взаимоотношенията си във връзка с работата“.

Била ли е в пряка връзка с т. нар. криптокралица Ружа Игнатова?

„Била е във връзка, работила е заедно с нея. Продавали са обучителни пакети, които не са криптовалута и нямат никаква друга стойност освен това, че обучават някой да работи евентуално с криптовалути“.

Колко време продължава всичко това?

„Четири-пет години, може би. От 2014 до 2018-2019 г.“.

Г-жа Дилкинска била ли е търсена преди 2021 г. от американските власти?

„Не, никога. Г-жа Дилкинска никога не е била в САЩ. Въпреки повдигнатото обвинение там, тя никога не е пребивавала на територията на САЩ. Дейността на „One Coin“ е главно в офисите тук в София на площад „Славейков“, които и до днес мисля, че функционират по някакъв начин. Отделно от това, дейността на самата фирма е разпространена в около 180 държави по света“.

И изведнъж пред 2021 г. е издирвана с червена бюлетина?

„Червеният бюлетин е базиран на две клетвени деклараци. Едната е на агент от ФБР Ронълд Шимкоу, а другата е на прокрор Никълъс Фолин. Само на основание на тези две клетвени декларации, издадени заместващи обвинителен акт ѝ е издадена заповед за задържане от съдия при Южен окръг на Ню Йорк. Случаят е съвсем постен откъм фактология в това отношение. На нас като адвокати защитата ни беше, че само формално се покриват изискванията за екстрадиция и издаване на червен бюлетин с тези две клетвени декларации, които не могат да обосноват в цялост едно такова тежко искане и тежко обвинение към нашата подзащитна“.

Разследващите отвъд океана говорят за това, че Вашата подзащитна е участвала в схема, в която са изпрани 400 милиона долара, които са били съмнителни печалби от съмнителна дейност на въпросната криптоинституция.

„Имало е финансови транзакции. Съвсем обичайно е да има в такъв размах на дейност на една фирма, която работи в почти 2/3 от света. Плащани са различни суми по различни договори за поддръжка, IT услуги, за платежни услуги“.

Каква е защитата на обвинението за 400 милона, изпрани през различни фирми?

„Делото за екстрадиция няма за предмет доказване на невинността на някого. Тези 400 милиона тепърва ще бъдат сложени на масата и ще се разследват от правосъдната система на САЩ. Тук в България се занимаваме с въпроса дали тя да бъде екстрадирана в САЩ, или не“.

Правилно ли беше екстрадиран български гражданин пред американското правораздаване?

„Според мен не. В рамките на делото, което е може би известно като една от най-дългите екстрадиции. Продължи над година и 8 месеца. Направихме всичко възможно с колегата ми Детелина Попова да защитим нашата подзащитна и тя, ако следва да бъде съдена, да бъде в България. В България има действащо досъдебно производство, което работи по дейността на „One Coin“. То е започнато още 2018 г. Беше от специализирания отдел на Специализираната прокуратура, която беше закрита и в момента е под надзора на Софийска градска прокуратура. По това дело има над 70 тона събрана информация, а преди това е имало друга преписка, към която са обединени други такива преписки, която през 2015 или 2016 г. е прекратена с постановление на прокурор от СГП за това, че липсва престъпление. За българската държава дейността на „One Coin“ не е престъпление“.

От прокуратурата казаха, че цялото това време и тази рекордно дълга процедура се дължало на това, че са били изисквани още доказателства и още факти от САЩ, които безспорно да дадат основание на обвинението ни да защити пред съда въпросното искане. И в крайна сметка явно е успяло, след като г-жа Дилкинска от понеделник е в Щатите.

„Напротив. Искането ни беше да се подплатят тези две клетвени декларации с други доказателства, с които разполагат от обвинението на САЩ. Не ги е получило. Беше получен доста уклончив отговор от наблюдаващия прокурор в окръжната прокуратура на Ню Йорк“.

Тогава как си обяснявате всичко това?

„Тук има намесен и политически елемент. Не е само въпрос на право. Дейността на „One Coin“ е широко известна по целяи свят, Провеждат се разлседвания, доста от които в различни държави а прекратени. Издавани за филми, книги за Ружа Игнатова и т.н. Тя е медийно известна личност и това според мен също допринесе за екстрадицията на Ирина Дилкинска, защото тя е сочена за част от тази схема“.

Какво очаквате да се случи? Каква е продецурата?

„Обичано процедурата е да се яви пред съдия и да бъде изслушана. След което, ако има възможност, може да бъде предложено споразумение с прокуратурата. Ако то бъде отхвърлено, делото ще се гледа от Федерален съд, с участието на жури от 12 души“

Ако сте стигне до присъда, ще настоявате ли тя да бъде изтърпяна в България?

„Искахме това нещо да ни бъде дадено като гаранция от правосъдната система на САЩ, но такава гаранция не ни беше дадена“.

Какви са следващите Ви стъпки?

„Би следвало обичайно да се допусне изтърпяване на едно бъдещо наказание в родната държава, тъй като по този начин не се нарушават всички възможно права на осъденото лице. То може да излежи присъдата си в родната си страна, да има връзка с близки и познати и по този начин да изтърпи наказанието си, да реализира наказателната отговорност. Ако те не пожелаят да я върнат тук и да я трансферират в български затвор, ние можем да го поискаме. Нека да видим първо дали ще бъде осъдена“.