Хората нямат възможност да се предпазят от замърсения въздух, когато властите не показват реалните стойности от измервателните станции. Това заяви адвокат Михаил Екимджиев. Изкаването му е по повод сигнали, че че измервателните станции са манипулирани и не отчитат реални данни. Докато станциите, които са на оживени булеварди и критични точки измерват средно 150 дни в годината превишаване на допустимите стойности, тези, които са разположени далеч от невралгичните точки с мръсен въздух показват едва по около 34.

Една от премесените станции се намира в Пловдив, като от кръстовището на Чифте баня локацията и е променена в парк и е обградена от туи.

 „Властите, изкривявайки тези данни, ни лишиха от възможност за самозащита. Хората трябва да бъдат известявани, ако има превишаване на нормите, за да затворят прозорците, да излизат с маски, да не извеждат малки деца навън или болни възрастни”, смята адвокат Екимджиев. По думите му преди 13 години чрез колективен иск община Пловдив е била осъдена безпрецедентно заради мръсния въздух. Юридически способ обаче, който да задължи общините да сложат измервателни станции на местата, за които се смята, че са с най-замърсен въздух, у нас няма, не крие юристът.

Как обаче фините прахови частици се отразяват на здравето ни? Според пулмолога д-р София Ангелова пациентите с белодробни заболявания са най-многобройни у нас. „Статистиката сочи, че двата основни фактора са тютюнопушенето и мръсният въздух”, подчерта лекарката. Тя е на същото мнение, като Михаил Екимджиев, че хората трябва да бъдат информирани, за да се предпазят от опасностите.

Вместо на оживено кръстовище: Измервателна станция  следи за качеството на въздуха от парк в Пловдив, обградена с туиСпоред адвокат Площаков някой нарочно я е поставил в парка и „опаковал” в растителност