Едно 16-годишно дете преди няколко дни бе осиновено от американка. За този момент обаче то е чакало цели 15 години. 15 години, сменя редица домове. Възможно ли е умишлено да се бавят осиновяванията на деца? Има ли грешки в системата и прикриват ли се те? Кой може да има полза от невписване на деца в регистъра за осиновяване с години?

Ася е на 16 години. Изоставена е още, когато е на една година. Сменя много домове за деца. За държавата Ася е папка с номер и име. Но от онези, които никой не придвижва с години, за да намери тя своето семейство. От днес обаче, Ася вече има майка - 56-годишна американка Ким Китилсбай, предава Кросс. Живее сама и както повечето осиновители, няма деца, а винаги е искала.

До 2009 година се водеше битка да се закрият тези домове за деца, лишени от родителска грижа. До тогава, за да бъде осиновено едно дете, се изискваше задължителното съгласие на биологичните му родители, обясни в студиото на Нова телевизия „Здравей, България" адвокат Красимира Натан, председател на Асоциацията на агентите по международно осиновяване.

Над 4000 деца в момента са в системата за Закрила на детето, но са с неясен юридически статут - те не са вписани в регистъра за осиновяванията. От 2009 година, с промените в Семейния кодекс, деца, непотърсени в 6-месечен срок то своите родители, и такива, които не подават молба за реинтеграция, децата да бъдат вписвани автоматично по административен ред, добави адвокат Красимира Натан.