Двама нотариуси на прицела на прокуратурата, след като се оказаха замесени в имотен скандал. С фалшиви завещания са продадени няколко апетитни имота в столицата. Сред тях е сграда с двор, с жилищна и офисна част, собственост на Църквата.

На този етап няма данни дали нотариусите са съставители на фалшивите завещания, или са изповядвали сделки на базата на тях. От БПЦ също не коментират случая. 

Схемата започва да се разплита в средата на юни тази година. Както TrafficNews.bg съобщи сигнал за готвената афера е подаден от митрополит Антоний, който отговаря за Западна и Средна Европа. 

"Тези процесуално-следствени действия са в рамките на образувано досъдебно производство за данъчни престъпления, длъжностни престъпления, документна измама и пране на пари.

Разследването е започнато на 18 юни 2019 г. по жалба от митрополит Антоний, представляващ Българска епархия в Западна и Средна Европа към Българска източноправославна църква, и предметът му обхваща разпоредителни сделки с имоти, собственост на Българската православна църква", се казва още в съобщението на прокуратурата.

Полиция и прокуратурата първо влизат в кантората на нотариус Борислава Налбантова, предава Нова тв. Според полицията има данни за поне три съмнителни сделки за покупко-продажба на апетитни парцели и сгради. Схемата - уж наследници на собствениците представят фалшиви завещания и така осъществяват сделка с тях.

„Интересното е, че тези сделки са между тях, имотите се озовават в трети лица. Тоест тези, които са ги получили чрез неистинските завещания, след това ги препродават на трети лица”, обясни прокурор Емилия Русинова.

Лозан Лозанов е вторият нотариус, в чиято кантора са осъществявани съмнителните сделки, смятат разследващите. По негови думи обаче, проверяват се сделки, извършени от друг нотариус, чийто архив той наследил.