Много българи предпочитат да купят за празника агнешко, произведено у нас. Но понякога търговците може да се опитат да пробутат вносно месо.
От овцевъдната асоциация алармират, че на пазара се продава агнешко с неясни печати, като цената му е с 20% по-ниска. Не могат и да гарантират за качеството му.
Българското трябва да е със син печат, с номера на кланицата, поставен на плешката или бута на агнето. Месото трябва да бъде свежо, без потъмняване, с приятен мирис.
Д-р Дамян Илиев, изпълнителен директор на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) обясни, че червени пък са печатите и на агнетата, внесени отвън, но заклани в български кланици.
По думите му, македонските са с печат на македонски, като за тях в агенцията има съответните сертификати, а на щандовете в търговската мрежа трябва задължително да има табели за произход.
Според Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) проблемът е в евтиния внос.
Цяло агне от съседната бивша югорепублика сега може да се купи в някои от големите търговски вериги на промоция за под 13 лв./кг.
Седмица преди Великден, проверка на "Монитор" на Женския пазар в София показа, че най-ниската цена за цяло агне е 13,50 лв. килото, а най-високата към 15 лв.
В един от арабските магазини на пазара прогнозираха по-високи цени ден-два преди празника, но не уточниха с колко. На въпрос откъде е месото им, те първо отговориха, че е от Хасковско, после смениха дестинацията на Самоковско. Там плешката се предлагаше по 11,50 лв./кг, а бутчето - по 14,50.