Ремонтът на столичната улица "Граф Игнатиев" на хартия свършва, но на практика продължава с неясен финал в бъдещето. Така изглежда ситуацията с най-обсъжданата част от мащабната реконструкция на центъра на София. Малко изненадващо и със закъснение общината поднесе новината, че строителните дейности по „Графа”, прилежащите й площади, както и улица „Солунска” са готови и приети с Акт 15 още на 21 май.

Така строителят не подлежи на санкции за забавяне на ремонта, която може да бъде по 1% от стойността за всеки ден (около 240 000 лева с ДДС) до максимум 20 на сто от сумата или до 4.8 млн. лева. Далеч по-малка е глобата за некачествено изпълнение, възлизаща  до 5% от стойността на договора за над 24 млн. лева с ДДС или максимум 1.2 млн. лева.

От "Московска" 33 увериха, че са взели мерки строителят да си свърши работата, въпреки подписания Акт 15 , като са издали предписания за всички забелязани дефекти и нередности, които били "от локален характер".

Дали фирмата се е справила трябваше да установи приемателната комисия, в която участват представители на възложителя, надзора, проектанта и строителя. Нейните членове цял ден днес обхождаха и оглеждаха от фугите до боядисаните знаци в обекта.

Още преди комисията да се произнесе окончателно стана ясно, че по "Графа" и прилежащите площади има да се случат още много неща, при това без конкретен срок във времето. 

Оказа се, че допълнително ще бъдат монтирани дървени скари за сядане на всички каменни пейки на „Славейков“. Бронзовата пейка с Петко и Пенчо Славейкови ще бъде върната на мястото й след приключване на реставрацията. Възстановеният фонтан ще бъде пуснат след въвеждане в експлоатация от главния архитект на Столична община. Все още се чака решение на проектанта за кафе-павилионите, които ще бъдат поставени в градината на „Свети Седмочисленици“. Не е ясно и как ще изглеждат "редуцираният книжен пазар" на "Славейков". 

Предвидената чешмичка пред храма "Св. Седмочисленици" още дори не е измислена от архитектите, призна представителят на надзора инженер Тодор Тодоров.

Срок за поставяне на всички липсващи елементи няма. Това означава, че те може да се появят и след няколко години, но това не възпирало примането на обекта, „защото липсата на някои елементи не пречи на експлоатацията”, обясни Даниел Евлогиев, шеф на дирекция "Транспортна инфраструктура" към Столична община, който на практика контролира ремонтите в София. 

Без отговор остава и въпросът кога ще бъдат сменени прословутите ограничители, станали популярни като „перки на акули” , с чугунените колчета. Никой все още не знае и колко струват досегашните кубчета, големи и малки перки, които трябва да гарантират безопасността на пешеходците, но вместо това предизвикаха няколко инцидента.

Осносно цената на подмяната на ограничителите, кметът Йорданка Фандъкова каза, че монтажът и демонтажът ще се извърши за сметка на строителя, макар те да изпълняват само зададеното от проектантите. „Да, вината за тях не е на строителя, но те ни предложиха, а ние се възползвахме”, разясни кметът.

Попитана от TrafficNews защо е издаден Акт 15 на строителя, Фандъкова каза, че той е издаден с много забележки.

„Затова комисията минава, за да види дали са отстранени“, оправда се кметицата. 

Даниел Евлогиев - директор "Транспортна инфраструктура" към Столична община

Комисия решава дали да глобява за ремонта на ГрафаФирмата избегна по-солените санкции за закъснение заради подписания от обшината Акт 15 преди седмица